Monday, September 19, 2016

Redha



Yakinlah apa jua yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kadang2 jika kita turutkan hati kita yang kecewa boleh menyebabkan perkara yang tidak sepatutnya kita lakukan. Apa pun yang berlaku, kita perlu redha dengan ketentuannya. Insyallah Allah akan mengantikan kekecewaan kita itu dengan sesuatu yang tidak dijangka2. Percayalah Allah itu maha adil lagi maha penyayang kepada makhluknya.

Sunday, September 18, 2016

HILANG INGATAN

Satu tips yang menarik yang CM jumpa kat facebook iaitu tip hilang ingatan. Ingatkan tips pasal apa, rupanya tips cara2 nak menabung untuk tunaikan haji. bagus jugak tips ni yer. Semoga kami sekeluarga dijemput kesana nanti insyallah.

Simpan RM300 dalam Tabung Haji setiap bulan. Kemudian buat-buat macam hilang ingatan. Jangan mengelat. Haha.

Amalkan selama selama 5 tahun ya. Dengan dividen 5%, anda akan dapat sejumlah tunai RM20,427 pada tahun kelima tu.

Dah cukup simpanan banyak tu, boleh ajak isteri pergi umrah sama-sama. Sweet gitu. Seorang pakej RM8K. Dua orang baru RM16K.

Ini bukan soal mampu atau tidak. Gaji RM1,000 pun boleh buat kalau dia betul-betul nak buat. Ini soal sanggup atau tidak. - HF

Ulang tahun perkahwinan yang ke 6

Alhamdulillah,  13.9.2016 merupakan ulang tahun perkahwinan cm yang ke 6  dah.  Macam2 pahit manis Yang telah dilalii bersama. Itu mengajar erti hidup berumahtangga Yang sebenar. Susan senang sama2 harungi bersama.  Ketika suami lemah,  isterilah penguat semangat Dan apabila isteri lemah suamilah penguat semangat.  Sailing bergantung antara satu sama lain.  Dialah sahabat cm Yang sebenar. Isteri merangkap sahabat Yang paling dipercayai.  Syukur ya Allah dikurniakan seorang insan yang hebat Dan paling memahami cm.  Thank u very much syg...  Muah...

Thursday, September 15, 2016

Pernahkan?

Lama x menulis kat blog,  jadi malam in I terdetik rasa nak menulis sikit.  Godek2 it Google terjumpa ayat kat gbr tu.  Mesti anda semua pernah merasakan?  Begitu juga cm.  Jadi CM anggap benda dah biasa dah. So bila dah terbiasa abaikanlah orang yang selalu membuatkan kita kecik hatikan. Ramai lagi orang yang boleh menggembirakan hati kita. So xpyh nak bersedih sekiranya benda macam ni berlaku terhadap diri kita. Jadi kita hanya senyum n silent sahaja. Ok itu jelah cerita malam ni, gudnite uolss.��

Tuesday, July 19, 2016

Petua Hidup Tenang

Petua hidup tenang

1. Jangan bandingkan hidup kita dengan orang lain. Kita mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan susah senang kehidupan mereka.

2. Jangan berfikiran negatif terhadap benda yang kita tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan pada apa yg kita ada. Tenaga, masa dan wang kita, fokus terhadap benda positif yang mampu kita buat pada masa ini.

3. Tidak berlebihan melakukan  apa yang anda tidak mampu buat.  Cukuplah setakat yang anda mampu. Jangan terlalu obses.

4. Jangan terlalu beremosi terhadap diri sendiri, jika ada yang perli, senyum kan saja..

5. Jangan bazirkan tenaga dan masa  terhadap gosip politik dan gosip liar yang keterlaluan.

6. Berfikir dengan tenang dan positif terhadap masalah dan musibah yg menimpa.

7. Iri hati adalah sia-sia. Harta org bukan rezeki dan hak kita.

8. Jangan ungkit kesilapan pada masa lampau. Lupakan! Ianya akan menghancurkan kegembiraan kita di masa depan..

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Sebarkan kasih sayang..

10. Berdamailah dengan diri dan bersyukur dgn apa yg ALLAH telah kurniakan..

11. Tiada siapa yang boleh menggembirakan kita selain dari diri kita sendiri..

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kita harus terus belajar. Jangan mudah putus asa dengan masalah.

#Coretan Ustaz Kazim Elias..

Monday, April 11, 2016

Janji


Lirik Lagu A. Rafiq - Janji
Mengapa kau lupakan
Mengapa kau lupakan
Janji yang kau berikan
Janji yang ku harapkan
Siang ku nantikan
Dan malam aku mimpikan
Mengapa kau lupakan
Oh oh oh sungguh kau tak pandai menimbang rasa
Kerana janjimu diriku tersiksa
Kerana janjimu diriku tersiksa
Sungguh kau tak fikir
Betapa ku menderita

Wednesday, March 9, 2016

Syukur rezeki dari Allah






minggu ni merupakan minggu yang paling sibuk. Jadi banyak benda nak kena settle sebelum sekolah ditutup. Alhamdulillah, bila sesuatu perkara yang kita buat tu berjaya diselesaikan, itulah nikmat yang paling bernilai. syukur dengan anugerah yang diberi dan rezeki yang tak dijangka2. alhamdulillah. Ni antara beberapa design bunting, poster yang berjaya disiapkan dalam minggu ni.



Friday, March 4, 2016

Buletin Sekolah

Kali ni confirm jadi. Setelah projek majalah sekolah terbengkalai, jadi tahun ni CM nekad akan terbitkan buletin ini buat kali pertamanya di sekolah. Persetujuan telahpun dicapai dengan guru besar dan penaja2 pun guru besar dag listkan dah, jadi awal april akan terbitlah buletin ini nanti. Tapi yang menjadi masalah sekarang ialah kos percetakan. Kalau mahal cetak macam mana nak jual. Pening jugak. Walau bagaimanapun buletin ini akan tetap diterbitkan walaupun mahal tp akan cuba kurangkan bilangan buletin. Tunggu......

Thursday, March 3, 2016

Gambar Kelas 2016


Baru-baru ini Kawan CM post iklan hadiah keceriaan kelas yang agak lumayan iaitu berupa 2 buah air cond. Jadi semua tertanya2 mana dapat duit beli hadiah semua tu. Ni bukti sebahagian dana yang berjaya kami kutip untuk membeli air cond. Hasil jualan gambar nilah kitaorang wt beli air cond. Jadi terjawab sudahlah duit itu dari mana. Xde pun orang sudi nak sponser so kena pandai2 cari sendiri hadiah sebab dh janji nk bag air cond so redah jelah cri duit. 

Niat solat dan doa

Malam ni CM siapkan tempahan yang dibuat oleh KP Pendidikan Islam. 2 baru siap dan masih ada lagi 2 doa lg belum buat. Apa2 pun ayukur alhamdulilah rezeki dari Allah.

Monday, February 29, 2016

Koleksi Buku Teks sekolah versi PDF percuma

Ni koleksi buku teks yang diupload oleh blog sape entah, jadi CM sharelah untuk kemudahan cikgu2 atau ibubapa nak download senang. lepas ni x payah bawa buku teks dah, bawa tablet jer..hehehe Untuk download tekan link di bawah. tq

https://onedrive.live.com/?authkey=!AOuJ_Fz1twXhGSw&id=13DB292CDD7CBE8B!26578&cid=13DB292CDD7CBE8B



Tuesday, February 23, 2016

Tempahan banner



Mulalah menyibukkan diri dengan menyahut seruan kerajaan buat dua kerja :) bvanyak tempahan banner yang cm terima. terutamanya dari sekolah CM dan jugak sekolah wife. malam ni menyiapkan banner linus 2.0 dan juga linus bilik spbt boss. tapi banner bilik spbt tu penyelaras tak berkenan lak. so tgh ubah lg design lain lak. huhu dah 3 design dah kena reject. sabo jelah hahaha... dan yang bawah sekali tu projek wt banner gambar cikgu2 lak. kerja pertama ambil gambar dulu. harap2 dapat berjalan dengan lancar. insyallah

Nitro Pro 9 percuma






Nitro Pro 9.5.3.8 adalah sebuah software yang dapat digunakan untuk mengedit PDF, membuat dan menggabungkan file PDF, software ini juga digunakan untuk menukar PDF ke Word, Excel, Power Point dan juga dapat mengubah file Word, Excel, Power Point ke PDF. Pengoperasian software ini juga sangat mudah kerana dilengkapi dengan toolbar-toolbar yang sangat simple.

Download Link 
Cara Install
  • Install Nitro 9.x Enterprice / Pro
  • Setelah Install  Nitro 9.x klik (Already Purchased Button)
  • Isi detail yang diperlukan kemudian isi serial dengan NP9D6A6944155477777
  • Sekarang nikmati Nitro 9.x Full Version

Sunday, February 14, 2016

Bendera dan Jata negeri

Kali ni CM designkan poster dan bunting jata negara dan negeri untuk diletakkan di galeri sejarah sekolah CM. dah lama terbengkalai so CM nekad tahun ni akan siapkan dengan menampal bahan2 sejarah di galeri tersebut. So kita kayuh perlahan-lahan. go CM go!

Design AGM PPC





Kali ni CM dapat job daripada Kelab PPC selangor untuk design banner, baju dan poster sempena agm diorang nanti. So CM buatlah apa yang termampu. Bila dah siap CM tunjuk kat presiden diorang dan diorang setuju dengan design CM ni. Alhamdulillah kejap jer design walaupun simple tapi ok la kan. :)

Kisah Adieb pergi taska 1 minggu sahaja

Ni gambar adieb baru balik dari taska. Nak dijadikan ceritalah, seminggu sebelum nak pergi taska bulan main lagi excited nak pergi school katanya. Lepas tu CM carilah taska berdekatan dengan rumah. So dapatlah taska dan CM pun gi lah buat pendaftaran kat tadka tersebut. Minggu pertama saja excited nak pergi. Tapi bila masuk minggu kedua macam2 alasan dah bagi sebab tak nak pergi taska. Lepas saja bulan 1, CM tak hantar dah taska sebab dalam sebulan 1 mgu jer pergi. Puas pujuk dan paksa dah. Tapi senelum tu, cikgu dia kat taska cakap dia gaduh dengan kawan kat taska tu. Tu dia tak pergi dah tu taska. Lagipun adieb baru umur 4 tahun, belum bersedia lagi nak masuk alam persekolahan. CM hantar pun sebab nak bagi dia jumpa kawan main sama2. Tapi lain lak jadinya. Sabar jelah.

Laksa ikan sekor

CM ni memang suka makan laksa. Tengok laksa terus berair mulut. Hahaha. Hari tu Cm gi shah alam kat ss7. Ada orang jual laksa. So CM beli la bungkus bawak balik makan kat rumah. Pahtu kebetulan mak mertua rebus ikan sardin. So CM ambik la ikan rebus tu letak dalam laksa. So jadilah laksa ikan sekor yang popular kat langkawi nuh. Laksa ni boleh tahan sedapnya dengan kuah pekat. Pahtu nak dijadikan cerita cm pos la kat group wasap geng sekolah. Bukan main terliur lagi nampak laksa ikan sekor (bubuh sendiri). Hahaha. Pakat nak kirim la laksa tu. So CM beli la laksa tu tapi diorang pelik sebab xde ikan. Hahaha.. padahal dah diberitahu ikan bubuh sendiri tapi tak faham rupanya.. hahahaha. Best2 laksa ni. Jom try kt ss7 shah alam, orang jual dengan lori kecik tepi giant tu.

Design kelas pemulihan

Banyak sebenarnya yang CM meneruma tempahan untuk kelas ni. Tapi ada yang CM tak buat, sebab malas nak design hahaha. Ni antaranya design yang CM dah buat. Ada lagi banyak, tapi ni jer ada dalam memori hp. Ni design  untuk kelas pemulihan. Kata cikgu pemulihan tu dia nak ubah 360° kelas itu. So CM tolong la apa yang patut. 

Telatah Cinta hati papa

Tengokla telatah cinta hati CM ni. Dua orang hero nilah pengubat segala masalah di sekolah. Tak jumpa sehari dengan diorang tak blh nak duduk. Ada jer hal yang diorang buat. Yang selalu diorang buat ialah panjat atas meja komputer CM. Marah la macam mana pun, diorang tetap panjat. Kadang2 naik stress, tapi kejap jer... sebab tu hiburan diorang. Adriey kalau CM marah mula la buat muka comel, sengih macam kerang busuk. Hahahaha. Pahtu tak jadi nak marah. Abang adrie lak, langsung tak boleh nak tinggi suara, manja sangat. Mula la nangi dan berdrama peluk CM. Huhu. Tulah penghibur dikala duka dan ubat segala masalah.syukur diatas kurniaan amanah Allah ini. Semoga anak2 syurga ini menjadi anak2 yang soleh dan taat pada ibubapa. Amiin.

Gelandangan

Pengalaman berharga apabila dapat memberi sedikit khidmat masyarakat untuk gelandangan. CM dan team dikir barat arjunasukma dijemput bersama-sama untuk mengagihkan makanan kepada gelandangan di masjid Jamek, KL. So CM bawak la wife dan adieb untuk merasai pengalaman berharga itu. Adriey CM tgl dgn neneknya di rumah. Sampai di sana CM terus membantu apa yang patut, ingat nak ambil gambar buat kenangan tapi kami tidak dibenarkan untuk merakam gambar. So ni jelah gambar yang sempat dirakam. Tu setelah gelandangan dah pulang ke tempat tidur masing2. Pengajaran yang CM perolehi ialah, walau kita rasa kita susah rupanya ada lagi orang yang susah. Syukur diatas nikmat yang diberi oleh Allah. Alhamdulillah.

Silat olahraga sekolah

Perancangan tahun lepas nak tubuhkan persatuan silat olahraga di sekolah. Alhamdulillah, tahun 2016 permulaan yang baik apabila perancangan menjadi kenyataan. CM hanya menolong sahaja apabila cikgu sekolah bagi cadangan nak tubuhkan silat. Selepas itu, cadangan itu dibawa ke mesyuarat kokurikulum sekolah dan mendapat persetujuan daripada guru besar. So latihan pertama berjaya diadakan pada 6.2.2016 iaitu setiap hari sabtu. Jom sape2 nak belajar silat!.

Saturday, February 13, 2016

Mesyuarat Agung PIBG

Malam ni kena siapkan banner Mesyuarat Agung PIBG. Sambil layan lagu exist, siap jugak 1 banner yang di tempah oleh sekolah. Terbuai-buai pulak layan lagu exist ni yer hahaha... ok kerja dah siap, jam dah pukul 1.20 pagi, masa untuk tido dah. Good Nite Friend.

Sunday, February 7, 2016

Backdrop dewan dan surau







Ni antara hasil design CM untuk menaiktaraf dewan sekolah dan juga surau sekolah. semua saiz besar2. jadi alhamdulillah perancangan telah dapat dibuat, hasilnya sangat memuaskan hati semua pihak. surau lupa lak nak ambi gambar, nanti kalau ada masa CM snap gambar surau. Projek seterusnya ialah menaiktaraf bilik sukan. tunggu hasilnya nnati yer...dalam proses design backdrop baru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...