Friday, May 26, 2017

Jangan jadi bodoh

Haruslah difahami bahawa menjadi bodoh dan diperbodohkan orang ini adalah sifat yang hina dan dhinakan. Walaupun demikian, kadangkala tanpa kita sedari kita juga bertindak membodohkankan orang dengan memandang rendah pada orang ataupun pencapaian orang tertentu. Dilihat pencapaian dirinya lebih tinggi dari orang lain. Oleh itu hindarkan diri dari membodohkan orang kerana tidak ada satu pun nikmat yang hasil dari perbuatan itu melainkan sombng bongkak, ria’ dan takabbur sahaja.

Jika pula kita selalu diperbodohkan, bermakna ada sesuatu yang tidak kena dengan diri kita sehingga kita dilihat bodoh. Disebabkan kita selalu dibodohkan orang, nilai harga diri kita akan merosot, menurun dan keyakinan diri akan hilang. Orang yang diperbodohkan itu menjadi bahan ejekan dan di main-mainkan sesuka hati dijadikan kuda tunggangan samada secara sedar atau tidak sedar.

Untuk mengelakkan diri dari membodohkan orang, eloklah kita bermuhasabah diri. Berkawanlah dengan kawan-kawan yang boleh membantu dengan kata-kata yang lunak berbau nasihat dan berjiwa besar. Berkawanlah dengan orang yang selalu memberikan perangsang untuk maju, bukan orang yang mencari jalan bagaimana hendak meruntuhkan kawan.

Elakkan diri dari dibodohkan orang dengan mencari ilmu dan berwaspada dengan orang yang suka membodohkan orang. Jauhkan diri dari kawan-kawan yang sedemikian kerana boleh ia melemahkan diri, menjatuhkan nilai diri dan menjadikan diri tidak dihormati.

Moral of the story: Berwaspadalah dan cari jalan supaya nilai harga diri anda sentiasa bertambah.

Beza kawan dan sahabat

Entri ni cm copy dari blog merpati putih. CM tertarik dgn maksud yang blogger ni ceritakan. Kadang2 kita blh tersalah anggap. Cthnya kita anggap seorang itu sahabat tapi hakikatnya kawan biasa jer. Hal ni blh dilihat bila berlaku sesuatu isu. Dan sebaliknya yang kita anggap sekadar kawan tulah sebenarnya sahabat sejati. Terpulang pada tanggapan sesorang.. jom baca entri ni.

Apa beza kawan dan sahabat?

Kawan ialah kawan yang  biasa-biasa. Maksudnya dia hanya menjadi kawan awak sebab awak satu kuliah yang sama, satu kelas yang sama atau satu rumah yang sama atau duduk satu kawasan yang sama. Hubungan awak dan dia taklah seakrab mana dan tak lebih dari batas begitu.

Burung: Jom kita amik gambar kenangan... 1,2,3 senyum...
Tikus: Kau tak segan ke berkawan ngan aku nie ha... Dah lah hitam, hodoh dan busuk pulak tue...
Burung: Tak baik cakap macam tu, kau lah best friend forever aku..  (sambil peluk tikus guna sayapnya)

                   Tapi sahabat atau sahabat sejati ialah seseorang yang ada dengan awak di saat awak susah atau senang, kaya atau miskin, sihat atau sakit, gembira atau berdukacita , ketawa atau menangis. Pendek kata dia sentiasa ada. Seorang sahabat dia akan sentiasa beri pertolongan sedaya dan semampu yang dia boleh saat awak memerlukan dia, dan pertolongan dia tanpa perlu awak minta atau terpaksa merayu-rayu kat dia. Pertolongan itu tak semestinya dalam bentuk wang ringgit, kebendaan tapi ia juga termasuklah kata-kata nasihat, motivasi dan  dorongan yang membakar semangat awak untuk meneruskan kehidupan.

Kambing: Gatal-gatal lah badan aku nie
Monyet: Meh sini aku check... Kot-kot ada kutu ke..
Kambing: Terima kasih nyet..
Monyet:Sama-sama. Bab cari-cari kutu nie kau serah jer kat aku...hehehehe

           Seorang sahabat sejati takkan pernah memandang kasta kebendaan, wang ringgit, harta atau kedudukan dalam menjalinkan persahabatan. Apa yang penting ialah kejujuran dan keikhlasan dalam bersahabat. Iaitu bersahabat tanpa ada niat atau matlamat tertentu. Seorang sahabat akan menegur kesilapan dan kekhilafan sahabatnya (menegur tanpa menjatuhkan aibnya, iaitu menegur secara berhikmah), ini kerana dia amat menyayangi sahabatnya itu dan dia tak mahu sahabatnya terus-terusan melakukan kesilapan dalam hidup yang boleh merosakkan diri mahupun masa depan sahabatnya tadi. Seorang sahabat yang baik akan sentiasa mendoakan yang baik-baik buat sahabatnya. Seorang sahabat yang jujur tidak pernah merasa iri hati melihat kelebihan atau kesenangan yang dimiliki sahabatnya, malah dia akan menjadikan kejayaan sahabatnya sebagai sumber inspirasi untuk dirinya berjaya kelak. Seorang sahabat yang jujur akan senang hati melihat sahabatnya gembira dan senang, dan dia akan merasa sedih apabila melihat sahabatnya mendrita atau merana.

Ayam: Dah petang dah nie aku kena balik, tapi kaki aku sakit nie...
Kucing: Takpe meh aku hantar kau balik. Cepat panjat, aku dukung kau..

                  Mencari kawan memang mudah tapi mencari sahabat sejati amatlah payah. Sahabat sejati nie susah nak jumpa, tapi saya yakin setiap orang pasti ada seorang sahabat sejatinya yang tersendiri. Jumlah kawan juga biasanya lebih banyak dari sahabat sejati.

http://merpatiputih88.blogspot.my/2015/10/beza-kawan-dan-sahabat.html?m=1

Wednesday, March 8, 2017

Karnival Keusahawanan 2017

Tahun yang paling sibuk. Tu yangt paling tepat. bukan minggu bukan bulan dah. Macam mana tak sibuk, kalau semua program2 besar CM handle. Ok nak cerite pasal Karnival Keusahwanan Kokurikulum  CM jadi penyelaras kena handle semua. bermula dari a-z semua CM buat. Mula2 buat kertas kerja, cetak kupon, cari sponser, cari penyewa tapak gerai, promosi dan sebagainya. Mana ajk2 lain? CM saja xnk menyusahkan cikgu2 lain sebab nnati diorng akan sibuk nak kena jual kupon, nk jaga rumah hantu, nak jaga permainan, nak jaga booth jualan dan macam2 lagi. So awal2 biar CM settlekan dulu bagi lancar perjalana. okalah. Karnival bulan 4 nanti, jadi CM jemputlah seluruh rakyat Malaysia datang memeriahkan karnival disamping dapat beramal membantu sekolah. Nak berniaga pun blh, cal jer CM 0179080175 CAKAP NAK BERNIAGA, NAK SEWA TAPAK GERAI. NAK SPONSER PUN DIALU2KAN

Sunday, January 22, 2017

carta literasi dan numerasi

Hari ni CM siapkan Carta literasi dan Numerasi tempahan dari cikgu sk bukit kemuning 2. RM10 jer satu saiz manila kad. kalau ada kawan2 nk order PM la CM yer. seluruh Malaysia kita poskn hahahaa.. tp ada la caj kos pos sikit. Kalau x caj bankrap CM hahahaha. oklah... happpy weekend holiday semua.

Minggu yang sibuk


 Minggu ni cam biasa, sibuk 24 jam. Kadang2 sampai tertido depan komputer menyiapkan tempahan kawan2 ni. Jadi buat setakat mana yang mampu jelah. Tak sempat buat kita hold dlu. Alhamdulillah, rezeki dari Allah. Terima kasih kawan2 yang menempah banner dan bunting. Ada 2 3 orang yang tempah melalui blog. Terima kasih banyak2. Insyallah CM akan buat yang terbaik dan termurah untuk tempahan anda. So jangan risau harga x sama cam kedai. Ni antara koleksi untuk minggu ni yang sempat disiapkan. Ok CM sambung keje dulu siapkan yang kawan2 yang  yer.. Nanti Cm akan update lagi. Nak tempah banner apa2 sahaja corak wasap jer CM, jangan risau CM tak makan orang hahahaha. 017-9080175.

 














Tuesday, January 17, 2017

Koleksi hiasan kelas

Ni antara koleksi yang CM buat dan di tempah oleh cikgu-cikgu kelas. Yang paling best boleh tukar background ikut citarasa kita. No hal n xde caj pun. RM 10 jer jadual, carta, harijadi dan jadual tugasan setiap satu tu cikgu manakala bunting pintu kelas saiz 2x6 rm25 jer.. nanti kita caj pos jer, kalau dekat area shah alam atau klang boleh cod sampai sekolah masing2 hahaha.  mana nak cari murah camtu hihihi.  kalau ada cikgu2 yang berminat nak tempah boleh la wasap Cikgu Moka yer - 017-9080175












Saturday, January 14, 2017

Banner oh banner




 Ada satu cerita seorang mamat ni, mula2 order dengan CM banner nak letak kat sekolah bini dia. Mula2 CM bagi la harga, tapi tersilap kira sebab di bagi dalam ukuran meter. So lepas 2 hari CM bagitau balik harga sebenar. bezanya RM10 jer padahal, tapi dia ckp x jadilah,  nak tempah design jer. CM cakap la oklah wt design ambik upah RM15 CM ckp kt dia. Kalau kat kedai paling murah RM30 utk 2 jam org design dan RM60 utk satu design. So kawan CM setujulah mulanya. buat la design ckp nak tls sikit jer. Lepas tu, CM tunjuk la design kat dia, dia pun cakap la xnk design camni nak design lain. Buat la lagi dan tunjuk design... lepas tu senyap sampai harini tanpa berita. hehehehe.. nampak tak permainannya.. Padahal kawan bekas sekolah lama tu. Takpelah xde rezekikan. Tu jelah pengalaman buat banner secara suka2 ni... Di bawah nii antara beberapa hasil yang CM buat yang orang tempah untuk bulan ni. Alhamdulillah syukur kepada Allah. So kalau ada2 kawan2 CM nak order banner blh PM CM yer. Tak mahal macam kat kedai pun jangan risau  tau.














Sunday, January 8, 2017

Tempahan jadual kelas, carta organisasi, jadual bertugas dan bunting pintu kelas

Alhamdulillah syukur kepada Allah, kita dah masuk ke tahun 2017, masih diberi peluang untuk menghirup udara yang segar. Sudah agak lama CM x update blog ni, malam ni terdetik untuk update blog ni. Awal Januari 2017, bermulalah kesibukan CM sebagai guru. Banyak perkara yang perlu dibuat untuk awal persekolahan ni. Yang paling sibuk sekali ialah tempahan banner dan bunting daripada cikgu-cikgu kelas. Tak menang tangan dibuatnya. Alhamdulillah rezeki dari Allah syukur yang tak terhingga. Bayangkan 3 buah sekolah yang menempah jadual kelas, carta organisasi, jadual bertugas dan sebagainya. Baru 3 buah sekolah tu dan pening dah hahahaha. Tapi walau banyak tempahan, dapat gak menyiapkan dalam tempoh yang ditetapkan. Biasalakan cikgu kelas semua nak cepat, so terpaksa bekerja keras sampai lewat malam sipakan tempahan-tempahan diorang. Ada yang tempah bunting untuk bisnes, untuk pelancaran program, dan macam-macam lagilah. Dengan harga serendah RM10 sahaja satu keping jadual, ramailah yang nak tempah. Biarlah untung sikit, janji dapat tambah pendapatan yang kian mencabar tahun 2017 ni,  betul tak? So untuk cikgu2 yang nak tempah bunting pintu kelas ker, jadual kelas ker, carta organisasi ker atau apa2 saja boleh la PM cikgu moka. Nak bentuk camner cakap jer. Ada setengah orang diorang dh siap2 dah buat jadual tak boleh ubah dah dan macam2 syarat kalau nak ubah tambah duit. Tapi CM tak kisah, ubah lah ikut kehendak hati, asal hati kita puas dan bahagia, CM tak kisah janji dapat memuaskan hati customer kita, betul tak? untuk nak design sahaja pun boleh tak kisah. So blh la whats app Cikgu Moka di talian 017-9080175. Dibawah ni antara tempahan awal tahun 2017. So boleh la tgk dan kalau berminat jangan malu2 untuk hubungi CM dan yang penting harga tak perlu risau boleh counting.
































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...