Thursday, December 26, 2013

Pelupa

Ni la penyakit CM sekarang ni. Kata kat orang pelupa tapi diri sendiri rupanya pelupa jugak. Hahaha.. banyak makan semut kot.. ceritanya macam ni, ada kawan mintak suruh bawak cd ke sekolah, tapi seminggu dah lupa nak bawak... padahal malam sebelum nak pergi sekolah tu dah ingat. Bila time nak pergi jadi lupa. Adoiii. Ada satu lagi, bekas tupper ware yang CM pinjam. Dalam otak ni ingat nak hantar tapi time pergi sekolah lupa lak nak bawak. Tiap2 hari macam tu. Apa jenis penyakit lupa daaa.. satu lagi penyakit lupa nih iaitu lupa nak buang sampah. Sampai berulat sampah tu lupa nak buang. Kena bebel dulh baru ingat.  Adoiii. Dah set dah dalam kepala masa nak pergi kerja nak buang sampah. Bila dah siap mandi dan berkemas, lupa lak nak ambik sampah. Sampai tengah jalan baru ingat. Takkan la nak pusing balik. Pelupa betul CM nih. Camner yer nak bagi kuat ingatan nih. CM pesan kat orang lain suruh makan kismis.tapi cm tak makan. Hahaha. Oklah dulu malam ni cerita penyakit lupa...bai.

Tuesday, December 24, 2013

Bersahabatlah dengan yang sudi



bersahabatlah dengan yang sudi...
bercintalah dengan yang mengerti.....
berbahagialah dengan yang memahami...
berdoalah untuk semua yang dikenali...



Allah mengajar kita tanpa kita sedar... kadangkala melalui nikmat dan kadangkala melalui musibah....

tak solat bukan hal peribadi tetapi masalah kepada agama.......

minum kena duduk. sunnah. bila duduk, barulah sistem penapis badan dapat berfungsi. tapi kenapa minum air zam zam disunatkan berdiri? kerana... air zam zam tak perlu ditapis lagi. air segala air yang terkandung seribu rahsia :) 
subhanallah...


Tak payah susah hati dan bimbang apa tanggapan orang terhadap kita... manusia kan suka mengata. Orang yang dah mati pun masih dikata. Macam mana nak minta maaf pada si mati? 

*Paling penting... apa tanggapan Allah terhadap kita...
di akhirat nanti, boleh tuntut pahala drpd si mulut jahat untuk menampung kekurangan pada hari penuh huru-hara...

dalam rezeki kita, ada rezeki untuk orang lain.....

buat baik pun orang kata...
buat jahat lagilah orang mengata...
tak buat apa pun pasti diperkatakan...
sudah mati pun orang masih memperkatakan... 
selagi manusia belum hilang kata-kata...
selagi itulah ada sahaja permainan kata...
*Tunggu sahaja kata Allah pada hari semua saksi akan berkata-kata*


doa - magnet ketenangan....

Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

ikhlas- permulaan setiap sesuatu berjalan lancar. tapi awas...
mestilah ikhlas sebelum, semasa dan selepas melakukan sesuatu.
kadang-kadang ikhlas sebelum buat, tetapi bila dah buat- menyesal dan menungut

manusia tanpa selawat dan zikir, ibarat ikan tanpa air......

best friend di dunia belum tentu best friend untuk akhirat.....

org yang mencari insyaAllah akan dicariNya

Allah maha kaya.... rugi kalau tak minta banyak-banyak

-Copy Paste daripada Hasil Nukilan Sahabat
Insaf kejap

Monday, December 23, 2013

Akhirnya

Persoalan yang bermain difikiran sebelum ni akhirnya terjawab hari ini. Huh lega rasanya. Kalau sebelum ni CM ada tulis yang CM kena tukar ke sesi pagi. Selagi belum ada hitam putih selagi tu la hati risau. Bukan risau pasal apa, cuma banyak perkara yang di plan tergendala. Jadi pada meeting hari ini semuanya terjawab yang CM kekal lagi petang. Happy jer rasa ni..rasa nak belanja orang jer hahaha... ok untuk sesi depan CM kena jadi cikgu kelas 2 Jasmin manakala jawatan lain sama macam tahun lepas cuma tahun ni kena jadi Ketua Pasukan bola tampar sekolah. Itu jelah berita gembira hari ni. Seronokkkkk :)

Thursday, December 19, 2013

Cinta hatiku tak sihat

Apabila cinta hati CM tak sihat, macam2 perasaan datang.  Rasa sedih sangat2 bila tengok Cinta Hati CM tak sihat. Mula2 tu demam sikit jer lepas tu bawak la pergi mandi kolam. Semakin merebak demamnya sampai bengkak muka dia. Rupanya itu tanda dia nak demam campak. Semalaman dia tak boleh tido sebab gatal2 seluruh badan. Mama dia pun turut demam jugak. Jadi CM la tukang jaga mereka berdua. Sedihnya rasa bila orang2 yang kita sayang jatuh sakit. Tak sanggup tengok mereka tak sihat dan sakit. Walaupun adieb demam tapi semangat dia kuat. Macam tak demam jer kalau main. Mama dia lak terpaksa tido jer sebab  demam urat. habis lenguh2 satu badan. Semoga orang2 yang CM sayang sangat ni beransur pulih dan sihat seperti sediakala. Aminnn.

Tuesday, December 17, 2013

Pekan Mundok

Malam ni nak cerita tentang Pekan Mundok, Thailand.  Apa yang best sangat kat situ sampai orang nak pergi sangat? Bagi yang tidak kenal lagi Pekan Mundok, CM akan ceritakan secara ringkas jer. Pekan Mundok ni terletak di sempadan Malaysia-Thailand. Ia hanya di pisahkan melalui sebatang sungai yang di panggil sebagai Sungai Golok. Jarak antara Pekan Mundok dengan Pekan Rantau Panjang, lebih kurang 12KM. Kalau dari rumah CM lebih kurang 6 KM jer. Untuk sampai ke Pekan Mundok, pengunjung perlu menaiki bot dengan tambang RM1 seorang. Kalau budak kecik free jer. Nak ke Pekan Mundok tak perlu guna passport cuma perlu mendapat keizinan dari tentera yang menjaga sempadan jer. Kalau tentera bagi boleh pergi, kalau tentera tak bagi tak boleh pergi. CM suka pergi ke sana ikut pintu masuk di Pekan Rantau Panjang. Senang tak perlu nak naik bot dah.

Apa yang best kat sana? Kalau time cuti sekolah beribu2 orang akan menyeberang sungai. Tapi sekarang ni tentera Malaysia tak bagi dah pengunjung ke sana. Tapi Kadang2 jer. Kadang2 bagi kadang2 tak bagi. CM masuk dengan kereta jer senang. Tak perlu mintak izin dah.

Di pekan Mundok terdapat pelbagai barangan yang murah2 berbanding dengan pekan Rantau Panjang. Antaranya seperti Tudung, jeans, beras, periuk,  pakaian, makanan dan macam2 lagilah. Nak tahu kena pergi sendiri la yer. Contohnya tudung kat sana macam Fareeda tu, kalau kat KL harga dia RM100 tapi kat Pekan Mundok harga dia RM30 hingga RM40 jer. Murahkan? Yang tudung biasa pula harga dia antara Rm10 hingga Rm20 jer. Berbaloi kalau nak bandingkan harga dengan KL atau KB. :). Tu jelah CM nak cerita tentang Pekan Mundok. Berbaloi kalau anda datang ke Pekan Mundok untuk membeli belah berbanding Pekan Rantau Panjang. Untuk pergi ke Pekan Mundok kena pergi hari nat jer. Hari 'nat' hanya pada hari jumaat dan isnin sahaja. Pada hari itu ramai la peniaga datang meniaga macam pasar pagi tu. Kalau hari lain xde pun krang berniaga, hanya kedai2 jer buka. Nak masuk ke sana perlu dengan keizinan tentera Malaysia. Itu pun dapat masuk kalau tentera bagi jer. Jangan lupa datang kalau berkunjung ke Kelantan. Hubungi CM takpe kalau tak tahu nak pergi :).

Sunday, December 15, 2013

Yakinlah Rezeki itu Jaminan Allah

Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
yang liar.
----------------------
Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga
harta dunia.
--------------------------
Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang
menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar
kerosakan yang mahal.
-----------------------
Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak
pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.
-----------------
Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik
dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman
dan terjaga segala.
-------------------
Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang
panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti
sepenuhnya pada orang tua.
---------------------
Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki
yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak
dijangka.
------------
Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil
Pinjam 1 minit, baca ayat ni

"Hasbi Rabbi Jalallah..
Maafi Qalbi Ghairullah..
Nur Muhammad Salallah..

Laa ilaa ha ilallah 3x
Muhammadur Rasullullah"

KWSP BANTUAN KEMATIAN UNTUK PEWARIS

PERHATIAN kepada semua orang yang mempunyai akaun KWSP! Tidak kira berapa umur anda, tidak kira berapa lama anda memegang akaun KWSP anda, tidak kira berapa banyak wang yang anda ada dalam akaun KWSP, dan tak kira berapa lama anda telah mencarum untk KWSP.. mengikut Undang-undang Kerajaan, KWSP perlu membayar RM 2500 untuk keluarga pemegang akaun KWSP apabila pencarum meninggal dunia (ahli keluarga perlu menuntut RM 2500 dalam tempoh 6 bulan). KWSP tidak pernah memberitahu kepada semua tentang ini, sangat sedikit orang yang benar-benar menerima RM 2500 apabila ahli keluarga meninggal dunia kerana tidak ramai yang tahu tentang perkara ini. Di manakah RM 2500 pergi apabila keluarga si mati itu tidak menuntut? poket seseorang?? Kita tidak tahu! Oleh itu, sila sampai maklumat ini kepada semua keluarga, saudara-mara, rakan sekerja dan rakan-rakan, biarkan mereka tahu tentang maklumat ini dan jangan lupa untuk menuntut RM2500 apabila dalam keluarga mereka ada yang meninggal dunia. Jangan biarkan RM 2500 pergi ke poket seseorang!

KWSP - Faedah Sebagai Ahli KWSP - KWSP - http://www.kwsp.gov.my/portal/ms/members/member-responsibility/registration/benefits-as-an-epf-member

Ni yang CM copy dari share dari group what's up. Boleh la dijadikan sebagai panduan untuk kita semua. CM pilih skim pencen jadi bukan ahli kwsp dah. Heheheh.

Sayang sangat

Nak cerita pasal sayang sangat hari ni. Siapa yang CM sayang sangat? Pertamanya mestilah keluarga CM. Terumanya wife, anak, ibu bapa, adik beradik CM...... :). Ni antara orang2 yang CM sayang sangat. Kalau kita sayang sangat kita akan lakukan apa sahaja untuk merekakan. Jadi untuk mereka yang CM sayang sangat ni, hargailah kasih sayang CM yer hahaha... semoga kasih sayang ini akan kekal untuk selamanya. Sayang uols :).

Tuesday, December 10, 2013

Terukir di Bintang

Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milikku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Hati ini bukan milikku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu

Tadi CM tertengok cerita Terukir Dibintang kat TV3 tu Episod last. Bila terdengar jer lagu ni mula2 rasa biasalakan sebab dah lama dah keluar kat radio. Tapi bila tengok sekali denga cerita tu rasa lain la bestnya. Sebabnya kita menghayati lirik tu kan. Wah, rasa terawang-awangan pulak. Kan best kalau ada orang tuju kat kita lagu ni...huhu... apa2 pun layan jelah lagu ni yer...cari la kat you tube tuh... CM nak share lirik jer..kreatif betul yuna.. rasa nak tuju lagu jer... hahaha...nite :)

Sakit

Hari ni nak citer pasal sakit. Sakit betul rasa bila sakit itu datang lagi. Tiap kali cuti kat kampung mesti akan alami rasa sakit itu. Sakitnya rasa ngilu sgt. Biasanya kejap jer sakit ni, tapi dah seminggu dah berlanjutan nih. Aduhhh seksanya...hmmm. sakitnya xdelah kena masuk hospital. Sakit biasa jer. Sakit kejap2 lps tu ok dan sakit lagi. Macam mana yer orang lain alami sakit yang teruk2 nih. CM sakit macam ni pun dah rasa seksa dah. Semoga sakit  ni beransur hilang. Sakit itu penghapus dosakan. Huhu... semoga kawan2 CM yang alami kesakitan agar tabah menghadapi ujianNya. Semoga sentiasa kuat dan happy selalu. CM rasa sedikit kesakitan pun dah perit dah.. semoga kita semua sentiasa sihat dan kuat.  Amin.

Monday, December 9, 2013

Mimpi

Malam ni xde apa pun nak tulis tapi nak tulis jgk. Ok malam ni nak crite pasal mimpi. Hehehe. Mimpi ni kadang2 boleh buat kita tersenyum sorang2. Kadang2 boleh buat kita sedih. Semua orang akan alami mimpi. Cuma orang cakap kalau kita baca doa sebelum tido mimpi kita tu baik. Maknanya x la diganggu oleh jin atau ibliskan. Kadang2 mimpi itu bawa petanda kepada kita. Orang tua cakap kalau mimpi lepas subuh tu mimpi yang x blh pakai dah sebab tu gangguan syaitan jer. CM selalu gak mimpi. Yang selalu CM mimpi ialah mimpi tangkap ikan. Tu mimpi paling best. Sebabnya orang cakap kalau mimpi tangkap ikan dengan banyak maksudnya murah rezeki atau rezeki nak dtg lepas tuh. Mmg betul terbukti sebabnya lepas CM mimpi macam tu mesti akan dpt sesuatu rezeki lepas tu. X kira la apa bentuk rezeki pun.

Lagi satukan, kalau CM teringat kat seseorang mesti akan terbawak jugak dalam mimpi. Banyak kali jugak la mimpi gitu. Itu semua mainan mimpi jerkan. Kalau mimpi indah mesti akan happy lepas bangun tido kalau sebaliknya akan rasa mood jadi down lepas tu. Untuk.mendapat mimpi yang baik jangan lupa baca doa sebelum tido. Syaitan x akan ganggu mimpi kita. Ada lagi cerita mimpi. Iaitu mimpi jadi kenyataan. Yang tu tak payah cerita hahaha..

Itu jelah malam ni tentang mimpi. Semoga uols datang dalam mimpi iols selalu yer hahaha... nite.

Thursday, December 5, 2013

Oh flu!

Boleh dikatakan musim dia dah...bila tiba musim hujan ni mudah sangat flu berjangkit. bermula dengan adieb, mama adieb dan nenek adieb semua kena flu dah. Sekarang tiba giliran CM lak merasa flu nih. Adoiii asyik bersin jer.. emmm. Stress lak rasa hidung tersumbat, berair hidung dan bersin.  Redha jelahkan. Orang cakap flu ni baik sebab boleh buang penyakit dalam diri melalui hingus. Orang yang tak kena flu mmg la cakap mcm tu. Try kena sekali, cari ubat jugak. Hmmm. Semoga flu ni cepat hilang. Tak selesa rasa nih. Adieb la yang kesiannya,  sebab asyik berair hidung jer. Semoga kesihatan kami sekeluarga bertambah baik nanti. Insyaallah.

Makan tido makan tido

Aktiviti masa cuti sekolah yang paling teruk ialah makan dan tido. Apa macam diet ni CM? Jangan hangat2 tahi ayam sudah.  Malu beb.. Itulah yang sedang bermain dalam benak fikiran sekarang ni. Nak jogging kat kampung tak boleh. Salah satunya xde tempat sesuai dan yang paling menghalang sekali ialah musim hujan dan banjir. Langsung tak boleh nak buat aktiviti senaman. Aktiviti yang sukar di kawal ialah makan. Time hujan ni asyik lapar jer.. macam mana nak diet nih. Dah la sekarang ni dah mula makan nasi. Ohhh tidakkk. Confirm naik balik ke angka 90 lbh dah nih. Lambatnya nak buka sekolah ni. Nak sambung balik aktiviti yang telah ditangguhkan selama sebulan nih... nak masuk gym balik, nak jogging balik dan yang paling  penting sekali x nak makan nasi balik dah sehingga target 80 kg di capai. sekarang ni x boleh kawal nafsu makan. Argghh... emm ok lah dulu, nak makan nasi jap.. lapar la pulak terhidu bau ikan rebus goreng makan dengan budu dan nasi panas2... oh noooo!!!

Tuesday, December 3, 2013

Cerita kita

Cerita kita
Di pentas dunia
Tiada penghujungnya
Penuh pancaroba
Pelbagai aksi dan gaya
Menjadi saksi alam semesta
Cerita kita
Penuh dengan cerita
Sarat dengan lakonannya
Tentang cinta
Tentang jiwa
Tentang duka dan lara
Tentang kita
Tentang semuanya
Cerita kita
Bukan palsu bukan rekaan
Terbitnya di alam nyata
Tanpa pernah ada dusta
Sebagai satu tanda
Kisah kita
Cerita kita
Kita atau dia
Semuanya sama
Satu rasa
Satu jiwa
Tak pernah dilupa

Monday, December 2, 2013

Takde idea nak tulis

Kelakar sikit malam ni. Tak tahu nak tulis apa sebab xde idea tapi nak tulis jugak. Emmm apa yer nak tulis ni. Takkan nak cerita pasal gi makan kat pantai PCB tadi. Langsung tak best. Haaa dah ada idea dah. Tadi tengah design cover album yang CM cakap dah siap tuh. Tapi kena ubah. Masuk yang ni dah 5 kali dah ubah dan ubah. Huhu mencabar betulkan jadi designer ni hahaha. Akhirnya siap jugak cover yang nak dlm bentuk urban dan gambar semua PM. Xnak gambar penyanyi hahaha. Selagi tak cetak selagi tu tak boleh kata dah siapkan. Tapi tak tahu la takut nak design yang lain lagi. Xper la kan dah ambik dah deposit jadi terpaksa kena buat la kan. Ubah pun ubah lah. Hahaha.. seronok sebenar nya design2 ni sebab kita boleh memerahkan idea kita dan apabila orang suka dengan hasil kerja kita tu satu kepuasan. Huhu. Itu jelah malam ni... ada jugak idea nak menulis blog hahahah... tak sabar tunggu bos a.k.a ND bagi job suruh design apa2 lak hahaha (free jer dgn bos). nite uols :). 

Friday, November 29, 2013

Perkara yang paling gembira :)

Malam ni nak tulis pendek jer... nak tahu tak perkara yang paling CM gembira atau happy?  Antaranya ialah apabila orang yang kita sayang itu sentiasa sihat dan happy selalu. :) apabila orang kita sayang tu sakit itu la antara perkara yang paling sedih... semoga orang2 yang CM sayangi ni sentiasa dalam keaadaan sihat walafiat sentiasa. Selain itu juga CM nak tengok orang yang CM sayang ni sentiasa bahagia dan dalam keaadaan mood yang baik2 jer... semoga apa yang CM doakan selama ini sentiasa dimakbulkan okeh Allah S.W.T. amin. Tu jelah malam ni pendek jer...

Thursday, November 28, 2013

Segan

Bercakap tentang segan ni semua orang perlu ada. Segan ni perlu ada dalam diri kita sebagai tanda kita menghormati seseorang. Sebagai contohnya kita segan nak bercakap tentang perkara yang mengarut dengan seseorang tanda kita menghormati dia. Lagi satu kita segan nak buat benda yang jahat jika kita segan dengan seseorang sebagai tanda kita hormat dia...contoh yang lain pula ialah kita segan dengan ibubapa, guru, orang yang kita sayang dan lain2.

Segan ni ia tak sama dengan perkataan malu. Malu ni banyak jenis. Tak perlu CM nak huraikan. Cuma CM nak bercakap tentang segan sahaja. Ada lagi contoh yang boleh buat kita segan ialah nak menegur seseorang.  Segannya rasa nak tegur seseorang yang kita hormati dia. Bukan sebab apa segan tu cuma takut dia tak terima teguran kitakan. Jadi dari segan bertukar jadi malu. :). Baik kita beringatkan. Adakalanya segan itu membuatkan kita rasa lebih berhati2 apabila bercakap sesuatu perkara. Contohnya jika kita tiada perasaan segan.kita main hentam saja bercakap dengan seseorang itu tanpa memikirkan perasaannya. Mesti orang tu tak sukakan.Tapi jika kita ada sedikit perasaan segan itu maka kita akan lebih menghormati atau lebih menghargai seseorang itu. Segan nak tulis artikel ni sebenarnya hahahah. Tapi itulah yang ada pada CM sekarang ni apabila berhadapan situasi segan ni.  Cukuplah dulu malam ni. Semoga uols sentiasa sihat dan bahagia selalu yer...

Tuesday, November 26, 2013

Takuttt!!!

Perkara yang Cm takuti sekarang ni ialah berat badan naik balikkkk. Argghh tidakkk! Tak sanggup dah nak besar balik. Tapi kenapa selera makan sukar nak dikawal sekarang ni. Kenapa semangat semakin berkurang sekarang ni... kenapa? :(...  bukan berkurang sebenarnya tapi bila hati gembira selera makan akan bertambah. Adoiii. Tambah2 cuti sekolah yang panjang duduk kat kampung lagi la berselera makannya. Macam mana nak kawal selera makan ni. Ohhhh tidakkk sanggup dah berat macam dulu. Ok mulai esokk nekad tak nak makan nasi balik dah. Baru2 ni try gak makan sikit bila sedap tertambah pulak hahaha...hmmm. tak boleh jadi nih.... ok esok CM nekad!. Nak jogging susah lak kat kampung ni. Cara yang terbaik kawal pemakanan. Yeahhhh kawal makan ok!. Semangat CM tolong la support!! :) ok enjoy dulu kat kampung bila balik klang nanti masuk gym balik...jogging dan diet! Huhuhu...

Balik kampung

Esok balik kampung setelah seminggu lebih bermulanya cuti sekolah masih tinggal kat klang selepas balik dari Sabah. Kalau dulu seronok jer nak balik kampung tapi sekarang keseronokan tu dah berkurang dah. Tak tahu apa puncanya. Mungkin salah satu faktor CM dah ada keluarga,  rumah sendiri kat sini dah. Tu rasa nak balik kampung kurang semangat dah. Kalau masa bujang dulu rasa nak balik duduk kat kampung jer. Seronok saat itu. Semua orang masih ada lagi di kampung. Sekarang bila balik rasa sunyi sangat. Ramai yang berhijrah ke luar. Syukur sangat CM masih mempunyai ibu dan ayah di kampung. Tapi Kadang2 bila sibuk dengan kerja terlupa untuk bertanya khabar mereka.  Rasa bersalah sangat dengan mereka. Insyaallah esok nak balik kampung nak bagi masa sepenuhnya untuk mereka. Lagi satu kalau kat kampung CM kat Rantau Panjang line internet agak terhad. Jadi susah sikit nak berhubung dengan dunia luar kecuali apabila balik ke rumah mertua di Kota Bharu. Walaupun terhad tetapi setakat what's up tu boleh lagi la walaupun lambat sampai hahaha.

CM rindu sangat saat dulu2 masa kecik2. Ramai kawan2 kat kampung masa tu sama2 masuk hutan melastik burung, mandi sungai, belaga buah getah, curi buah kelapa orang hahaha dan main lompat tali getah. Meriahnya. Dulu xde gajet2 semua ni. Bila waktu petang jer ramai2 keluar ke padang bermain. Ada main layang2, main kejar2, main baling tin, main guli, main sorok2, main bola dan macam2 lagi lah. Sekarang bila CM balik kampung dan tengok tempat permainan dulu dah jadi kebun getah dah. Xde dah padang untuk kanak2 bermain lagi. Semua dah jadi kebun. Sedihnya rasa. Dulu kampung CM sangat meriah sebab ramai pemuda di dalam tu kerja kat kampung jer. Sekarang semua dah berhijrah dan hanya tinggal orang2 tua sahaja. Tu pun ramai dah meninggal dunia dah. Sunyi jer sekarang ni bila balik kampung.

Keluarga CM adalah antara keluarga yang paling besar di dalam kampung tu. CM mempunyai 9 orang adik beradik. Dulu sangat meriah dalam keluarga.. sekarang bila dah besar semua berhijrah ke luar. Semua berkampung kat selayang baru. Sebab tu CM selalu pergi Selayang baru. Yang tinggal di kampung 2 orang sahaja adik beradik. Tu pun sorang lagi dah habis SPM dah. Tunggu masa nak datang KL jugak tuh. Jadi lagi la sunyi kat rumah. Time raya jelah meriah nya. Sampai berebut bilik nak tido hehehe. Sekarang kalau CM balik xde nak berebut.  Bebas nak tido kat bilik mana2 pun.

Walau sunyi macam mana sekali pun kat kampung,  CM tetap akan balik. Yang penting dapat jumpa dengan orang tua kitakan. Selagi mereka masih hidup CM akan berbakti untuk mereka. Kerana merekalah CM jadi seperti sekarang ni. Tanpa restu mereka tak mungkin CM dapat kecapi apa yang ada sekarang ni. Syukur padaMu Ya Allah.  Tu jelah untuk malam ni sementara  menunggu mata mengantuk..esok nak balik kampung dah. Cuti yang panjang ni akan CM manfaatkan sepenuhnya.  Orang kat Klang tetap CM rindu jugak. :). Jumpa nanti buka sekolah ni yer... byee

Memerah idea bina cover album

Hasil daripada seharian mengadap komputer akhirnya siap rekaan cover untuk album dikir cinta negara. Album ini adalah terbitan PENCINTA atau persatuan cinta negara naungan Datin Rosmah Mansor. Alhamdulillah setakat ni 80% dah siap. Cuma 20% lagi tunggu nak masukkan kata2 aluan daripada penaung PECINTA kat dalam album tu. Proses rakaman dah siap, cover album dah siap cuma tunggu DS Rosmah tengok dulu sebelum proses cetakan lak. Alhamdulillah syukur. :) Semua kerja dah siap jadi esok boleh balik kampung dah....bestnya. ..

Cantik tak?
 



Monday, November 25, 2013

Rahsia kasih sayang lelaki

Untuk meneroka hati dan fikiran lelaki bukannya satu perkara yang mudah terutama bagi mereka yang bijak menyembunyikan perasaan dan bijak bersandiwara.  Walaupun begitu kita boleh cuba memahami mereka dari tanda-tanda yang disenaraikan dibawah.


1.  Melakukan sesuatu dengan rela.
Jika seseorang lelaki itu betul-betul menyayangi kamu, dia akan melakukan sesuatu dengan rela hati dan bersungguh-sungguh demi kamu.  Si dia juga akan sentiasa memastikan keselamatan diri mu hingga adakalanya mengabaikan kepentingan diri sendiri.  Ini kerana bagi mereka kamu adalah segala-galanya.

2.  Sanggup berubah demi kamu
Si dia sanggup berubah kepada yang lebih baik demi kamu.  Mereka akan meninggalkan perkara-perkara yang kamu tidak sukai dan berusaha sedaya upaya menghiburkan mu dan sedaya upaya tidak akan membuat kamu bersedih.

3.  Sangat mencintai dan menyayangi kamu
Lelaki kadangkala sukar mengucapkan kata sayang kepada kamu, tetapi mereka akan menunjukkannya dengan perbuatan iaitu dengan sifat yang mengambil berat.  Insyaallah kamu akan perasankan perkara ini apabila bersama dengan si dia.  Tapi bukan perbuatan yang tidak baik dan melanggar batas agama ya..jangan salah faham.  Jika lelaki itu mengucapkan kata sayang, itu adalah lebih baik.

4.  Menampakkan sedikit rasa cemburu dan takut kehilangan
Cemburu adalah tanda sayang.  Jika sifat ini tiada pada dirinya, maka tiadalah perasaan sayang di dalam dirinya terhadap kamu.

5.  Selalu ingin meluangkan masa dengan kamu
Si dia akan berusaha untuk selalu bersama mu walaupun kadangkala terpaksa mengorbankan masa mereka sendiri.

6.  Menerima dirimu seadanya
Si dia akan menerima kekurangan yang ada pada dirimu seadanya dan cuba memahami diri mu.

7.  Sanggup menitiskan air mata demi kamu
Jika kamu ditimpa musibah atau ketika dia takut kehilangan mu, mereka akan menitiskan air mata.  Ini menunjukkan mereka sangat-sangat menyayangi mu seikhlas hati.

sumber : http://cempakamelati.blogspot.com/2011/01/rahsia-kasih-sayang-lelaki-untuk.html

CM : lalalalala

Apa Itu Kasih, Sayang, Dan Cinta


Tiga perkataan yang nampak seakan sama untuk diterjemahkan, namun jika diteliti membawa kepada pengertian yang sangat berbeza. Pengertian tiga perkataan ini memberikan makna yang sangat mendalam untuk difahami. Emosi dan tindakan juga sebenarnya menggambarkan bahawa kasih, sayang dan cinta mempunyai perbezaan walaupun sedikit.

Kasih..

Kita sering mengucapkan kalimah basmalah yang membawa maksud “Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”. Allah SWT sebenarnya sangat mengasihi kita sebagai hambaNya. Dan jika kita halusi mengapa Allah SWT mengasihi manusia sudah tentu hanya kerana Allah SWT mempunyai belas kasihan terhadap hambaNya. Rasa kasih sebenarnya terselit rasa belas kasihan terhadap seseorang. Begitu juga Allah SWT mengasihi kita selayaknya kerana kita lemah dan perlu dikasihani.

Dalam hubungan sesama manusia, kasih kadang-kadang menjadi titik bermulanya rasa sayang dan seterusnya rasa cinta. Dari kasihan akan terbit rasa sayang yang begitu kuat. Sebab itu dalam Bahasa Melayu perkataan kasih selalunya digabungkan sekali dengan perkataan sayang. Jadi tidak hairanlah mengapa Rasulullah sendiri berkahwin dengan isteri-isterinya yang banyak kekurangan. Rasa belas kasihan kerana tidak mampu melihat kesusahan wanita-wanita yang kehilangan suami kerana syahid telah mengangkat baginda untuk menyayangi dan mencintai mereka sebagai isteri.

Sayang..

Perkataan yang sukar untuk dibezakan dan diterjemahkan terutama dalam hubungan perasaan sesama manusia. Menyayangi seseorang belum tentu mencapai tahap mencintai kerana menyayangi lebih luas skopnya berbanding mengasihi. Anda mungkin menyayangi sahabat anda, keluarga anda, guru anda atau sesiapa sahaja. Tetapi berbeza jika anda mengatakan bahawa anda menyayangi isteri anda. Kerana rasa sayang kepada isteri sebagai teman hidup memberikan maksud anda mencintai pasangan anda sedalam-dalamnya.

Namun fahamilah, sebenarnya rasa sayang sudah memadai untuk anda melihat pengorbanan yang bakal dilakukan oleh orang yang menyayangi anda. Pengorbanan yang mungkin dilakukan luar dari kebiasaan emosi manusia. Rasa sayang akan memberikan kesan yang berpanjangan sama ada anda sebagai orang yang menyayangi dan disayangi kerana rasa akan dapat dihalusi wujudnya keikhlasan dalam setiap tindakan yang dilakukannya. Keikhlasan inilah yang akan memberikan rasa sayang berpanjangan dan terus mendoakan kebahagiaan untuk orang yang tersayang.

Cinta..

Percintaan sudah tentu dikaitkan dengan rasa kasih sayang. Menggambarkan bahawa bila menyebut cinta sudah tentu akan ada rasa kasih dan sayang kepada seseorang. Bila mencintai seseorang, tersiratnya anda mempunyai rasa sayang yang ikhlas dan menerima diri pasangan anda seadanya. Anda hanya memikirkan dirinya, perkongsian hidup bersama dan juga kebahagiaan masa depan bersama.

Cinta terlalu kompleks untuk dihuraikan. Kerana cinta membawa pelbagai istilah yang memberikan maksud yang berbeza. Dalam satu pepatah arab, mendefinisikan cinta itu pekak dan buta. Rasa cinta yang terlalu mendalam akan memekakkan telinga untuk kita menerima segala nasihat daripada orang lain. Segala keputusan kebanyakannya diputuskan sendiri. Cinta juga akan membutakan mata untuk melihat kelemahan-kelemahan pada diri orang yang dicintai sekalipun nampak jelas di mata orang lain.

Cinta mampu memberikan rasa gembira kepada pasangan, tetapi cinta juga memberikan luka yang sukar untuk diubati. Cinta membahagiakan bila berjaya hidup bersama pasangan dan sangat memedihkan bila gagal. Itulah kelebihan dan kelemahan cinta. Kerana pengertian cinta selalunya disandarkan hanya pada manusia. Manusia tidak sempurna. Jika pengertian cinta ini disandarkan pada Allah Yang Esa, sudah pasti tidak akan wujud istilah putus cinta.

Sumber : http://penpatah.blogspot.com/2011/11/apa-itu-kasih-sayang-dan-cinta.html

CM : Cintakan kamu, sayangkan kamu, rindukan kamu dan kasihkan kamu :)

Sunday, November 24, 2013

Photo shoot

Petang ni ada photo shoot untuk album dikir barat terbitan JKKN di studio rakaman UM. Kebetulan tak balik kampung lagi jadi datang la nak ambik gambar untuk buat cover album. Tapi Kebetulan rakaman belum siap lagi terpaksa la CM join sekali buat rakaman. Huhu...  Antara artis yang terlibat ialah Muslih Aling Tukang Karut Dikir Barat dan Haiqal Idola Kecil anak kepada Megat Nordin. Jadi hari ni seharian lepak kat studio rakaman. :)

Saturday, November 23, 2013

Kaulah Segalanya


Ruth Sahanaya - Kaulah Segalanya

Mungkin hanya Tuhan
Yang tahu segalanya
Apa yang kuinginkan
Di saat-saat ini
Kau takkan percaya
Kau selalu di hati
Haruskah ku menangis
Tuk mengatakan yang sesungguhnya
Chorus :
Kaulah segalanya untukku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakanmu
Tiada lagi yang kuharap
Hanya kau seorang
Syahdunya dengar lagu ni tgh2 malamkan..hehehe... membuatkan kita diawan-awangan... bestnya :)


Thursday, November 21, 2013

Ku Bahagia

Lirik Ku Bahagia-Sherina, OST Laskar Pelangi


Kita bermain-main
Siang-siang hari Senin
Tertawa satu sama lain
Semua bahagia, semua bahagia
Kita berangan-angan
Merangkai masa depan
Dibawah kerindangan dahan
Semua bahagia, semua bahagia
Matahari seakan tersenyum
Walau makan susah walau hidup susah
Walau tuk senyum pun susah
Rasa syukur ini karena bersamamu juga susah dilupakan
Oh Ku bahagia
Kita berlari-lari
Bersama mengejar mimpi
Tak ada kata tuk berhenti
Semua bahagia, semua bahagia

Percutian yang menyeronokkan di Sabah

Bila cuti sekolah bermula sahaja, semua orang merancang percutian untuk ahli keluarga. CM pun tak terlepas dari merancang percutian juga. Tetapi percutian ke negeri Sabah kali ini telah lama dirancang iaitu sejak bulan 1 lagi.  Kebetulan masa tu Air Asia buat promosi tiket penerbangan murah. Jadi CM ambil la peluang beli tiket ke negeri Sabah. First time nak merasa naik kapal terbang jadi excited la beli masa tuh. Punya la lama nak tunggu terbang ke Sabah akhirnya tibalah waktunya pada 18.11.2013. Seronok betul rasa perasaan masa tu apabila pertama kali naik flight dan pertama kali jugak menjejak kaki ke negeri sabah. Best giler rasa. Kami datang selama 3 hari sahaja ke negeri Sabah. Rugi betul rasa sebab banyak lagi tempat menarik yang tak sempat di lawati. Silapnya masa beli tiket flight hari tu tak fikir lak yang perjalanan sahaja makan masa dua hari pergi dan balik. jadi yang jalan betul2 sehari jelah.

Hari pertama sebelum sampai ke Sabah kami menaiki Komuter dari Klang ke KL Sentral. Lepas tu dari KL Sentral kami menaiki bas lak ke LCCT. Banyak jam jugak la ambil masa kat situ. Dari pukul 11 pagi sampai la pukul 1.30 petang. Flight kami pukul 4.30 ptg. Jadi kami pusing2 la kat LCCT sementara menunggu flight ke Sabah. Dah dekat masa nak berlepas kami pun pergi Check In dan beratur di pintu gate untuk ke Sabah. Pemeriksaan agak rapi oleh pihak keselamatan Air Port sehingga tali pinggang pun terpaksa di buka. Hmmm. Selesai pemeriksaan kami pun pergi menunggu di pintu yang telah di tetapkan untuk ke Sabah. Maka tibalah masa untuk terbang. Masa mula nak berlepas agak gementar jugak la tapi bila dah sampai kat atas rasa macam biasa lak. Adieb pula tido. Jadi takde la dia meragam masa naik flight.  Kami sampai di sana lebih kurang jam 7 malam. Selepas sampai kani terus menaiki teksi ke Hotel yang di tempah melalui agoda. Alhamdulillah perjalanan kami di permudahkan ke Sabah. Selepas sampai di hotel, kawan sekolah dulu yang buat sewa kereta terus hantar kereta myvi se kat hotel. Kawan CM dan wife tu bertugas sebagai anggota polis kat sabah. Jadi part time dia buat sewa kereta. Kami sewa la dengan dia dapat diskaun lagi dan extra time. Kiranya dua hari bayar sehari. Hehehe. Malam tu kami terus pusing pergi pasar malam kat kg air. Beli apa yang patut untuk dibawa pulang ke semenanjung.  Tapi sebelum pergi shopping malam tu sempat kami makan malam kat kedai berdekatan hotel. Makan biasa jer tetapi harganya agak mahal jugaklah. Tak berbaloi rasanya. Selepas selesai shopping kami terus balik tido dan rehatkan diri kat hotel. 

 Makan Mc D kat LCCT sementara tunggu flight... hancur diet




 Excited dapat naik flight hahaha



 Indahnya Ciptaan-Nya

 Adieb Penat ni

 Air cond yang suam2 kuku

 Nasi Lalap

 Nasi goreng cina?



Ni yang wife beli..CM x beli hahaha
 
Hari kedua pula, kami bangun seawal jam 5.30 pagi lagi. Perancangannya nak ke Kundasang.  Jadi kami tak nak buang masa tidur kat hotel.  Masa tu walau jam5.30 pagi tetapi keadaan cuaca dah cerah dah. Tepat jam 6.00 pagi selepas solat subuh kami bertolak ke Kundasang. Orang cakap kalau datang sabah tak pergi ke Kundasang tak lengkap percutian itu. Jadi kami melengkapkan percutian itu ke Kundasang.  Alhamdulillah jalan agak clear dan perjalanan kami mengambil masa 1 jam lebih sahaja. Cuaca di sana agak sejuk  dan nyaman sekali. Kami sempat singgah di Kinabalu Park masa mula2 sampai di Kundasang.  Kabus agak tebal sekali waktu pagi. Ramai pelancong dari semenanjung yang ada di situ. Jadi kami sempat la bergambar di situ dan sempat bersarapan di kedai yang ada di Kinabalu Park itu. Selepas nergambar dan sarapan kami meneruskan perjalanan ke Ladang lembu nak tengok lembu katanya. Hmmm. Sempat la bergambar dengan lembu2 disitu. Orang cakap. Macam kat New Zealand dah. Jadi CM pun cakap sama jugaklah. :). Boleh la cerita kat orang yang belum datangkan. Seronok betul adieb boleh tengok lembu2 kat situ. Lepas tengok lembu2 kat situ kami sempat singgah di tepi jalan membeli buah tangan untuk di bawa pulang ke semenanjung.  Beli la makanan sikit2.  Yang bestnya kat situ ada buah salak. Lama dah CM cari kat semenanjung sebab wife CM mengidam nak makan buah salak. Alhamdulillah rezeki baby dalam perut dapat makan jugak dia buah salak yer. Dari sabah lak tu. Lepas shopping makanan kat situ, kami terus bertolak pulang kat hotel kejap untuk rehat sebelum meneruskan percutian untuk membeli belah di Pasar Filipina atau Pasar Kraftangan kat depan Le Meriden Hotel. Banyak gak la barang2 yang wife CM beli. CM x beli apa2 pun. Lepas shopping kami pusing2 kejap bandar KK lepas tu datang balik untuk  makan malam kat situ. Orang cakap kalau datang sini mesti wajib makan seafood. Jadi sempat la merasa seafood kat pasar malam sabah tu. Yang best dapat makan lobster.  Nyum3. Habis diet CM. Lepas makan malam kami pergi ke rumah kawan yang bagi sewa kereta tu Aizat. Kebetulan adiknya kawan baik CM Faiz ada datang ke Sabah. Sempat la jumpa kejap kat rumah aizat di perumahan IPK Sabah. Lepas jumpa kami terus balik rehatkan diri kat hotel.

 Myvi SE yang disewa


 wahhh indahnya gunung Kinabalu

 Kabus di Kundasang yang tebal


 Bergambar di Kinabalu Park..tebalnya kabus










 Sarapan di Kaki gunung Kinabalu

 Jumpa salak madu



 Ladang Lembu


 Terjumpa Helikopter Polis di Kundasang, adieb nak naik hahaha

 Pasar Ikan masin






 Besar giler ikan














 Menu yang kami order, best giler makan di situ...

 Rumah Izad

Hari terakhir lak kami x pergi mana2 pun. Rehat kat bilik jer. Cuma pagi tu kami keluar makan jap lepas tu balik rht kat hotel sementara tunggu check out pukul 12 tgh hari. Lbh kurang pkul 12 lbh kami pun check out dan terus pergi ke air port untuk pulang ke Klang. Flight pukul 3.40 ptg dan kami sampai di LCCT pukul 6.30 ptg. Naik bas dan ktm ke klang lak sampai la pukul 9 mlm. Walaupun penat tapi percutian kali ini sangat menyeronokkan.  Huhu...  Insyaallah ada rezeki kami akan datang lagi ke Sabah.  

 Makan KFC lak kat Air port KK sementara tunggu flight



 Sampai LCCT dah :) Best Giler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...