Wednesday, January 25, 2012

Professor Matematik Paling Genius Di Dunia

Pada suatu hari di sebuah perguruan tinggi negeri yang terkenal di dunia,seorang prof. sedang mengajar tentang teori matematiknya,Prof. tersebut menerangkan dengan saksama dan sejelas jelasnya,suasana kuliah menjadi hening dan menyeramkan,tiba-tiba lonceng kampus berbunyi tanda berakhirnya mata kuliah matematik.Tiba-tiba di tengah keheningan kelas seorang mahasiswa berdiri dan memberi tepuk tangan kepada Prof. tersebut,semua mahasiswa dan mahasisiwi tercengang melihatnya.

Mahasiswa : Luar biasa!!! (sambil tepuk tangan).

Prof. : Hei......anda yang berdiri!,Mengapa anda bertepuk tangan dan berdiri?.

Mahasiswa : saya sangat takjub dengan teori dan metode yang Prof. kemukakan,bahkan anda lebih hebat dari penemu formula matematik di dunia.

Prof : (mendengar pernyataan itu Prof. pun tersenyum dan terkejut) Terima kasih.

kerana mata kuliah berakir kita berjumpa lagi minggu depan.

.........

Sesampainya di rumah Prof tersebut pun memikirkan apa perkataan mahasiswanya,apakah betul dia sehebat itu,bahkan lebih hebat dari aristoteles ataupun Einstein sekalipun,sang Prof. penasaran dan tersenyum bangga,ingin bertanya jawab lagi dengan mahasiswanya minggu depan.

.........

Pertemuan berikutnya,dengan besar kepala dan senyuman,Prof. tersebut pun mengajarlah di kelas matematik tersebut dan langsung melontarkan pertanyaan kepada mahasiswanya yang telah memberinya tepuk tangan minggu lalu,

Prof : Anda yang bertepuk tangan minggu lalu,silahkan berdiri,mengapa anda memberi penyataan seperti minggu lalu.

Mahasiswa : Betul Prof,saya membaca artikel bahwa pemikiran aristoteles hanya dapat di pahami oleh 5 orang sahaja di seluruh dunia ini,sedangkan teori yang Prof. kemukakan tidak satupun dari seluruh mahasiswa di kampus ini yang memahami.Prof. betul-betul begitu luar biasa.

Prof. : ???????!!!!!!!.

Sunday, January 15, 2012

10 Software Edit Video Terbaik


10 Software Edit Video Terbaik

Korang pernah edit video tak?Selalunya edit video guna software apa? Sebelum-sebelum ni saya guna software yang dah sedia ada dalam komputer je iaitu Windows Movie Maker untuk edit video. Selalunya saya guna software ni nak buat montaj samada dalam bentuk gambar ataupun video. Ada banyak software edit video di internet. Tapi pilih la yang bersesuaian dengan spec(spesifikasi) komputer sebab software video editor ni selalunya perlukan spec yang agak tinggi. Di bawah ni merupakan antara software edit video terbaik selain Windows Movie Maker yang agak simple tu:


1. Cyberlink Power Director

2. Ulead VideoStudio 11 Plus

3. Pinnacle Studio 12 Plus

4. Adobe Premier Elements

5. Xilisoft Video Editor

6. Easy Media Creator

7. DVD Movie Factory

8. Vegas Movie Studio

9. Nero 8

10. MoviePlus


Antara 10 software edit video kat atas ni saya lebih suka gunakan Power Director. Saya try guna software ni masa belajar buat video untuk subjek Project Management dulu. Berbanding dengan Windows Movie Maker, Power Director ni lebih banyak fungsi tambahan seperti boleh tambah efek khas yang menarik selain support format Blue-Ray dengan AVCHD. Lepas guna software Power Director ni saya terus tak guna Windows Movie Maker sebab Power Director lebih mudah tambah pulak dengan banyak efek khas. Korang boleh cuba semua software yang mana kat atas tu sebab semuanya best dan terbaik untuk edit video bagi cantik-cantik sebelum upload dalam Youtube ataupun Facebook.

Sumber http://www.zuarxpdc.com/2010/12/10-software-edit-video-terbaik.html#ixzz1jUajnoBM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...