Wednesday, August 15, 2012

Tergamak noda mayat

SEDIH...ahli keluarga mangsa kelihatan sebak selepas menerima berita kematian Sabturiah.
SEDIH...ahli keluarga mangsa kelihatan sebak selepas menerima berita kematian Sabturiah.
MATI...anggota  polis membawa  mayat Sabturiah  yang dipercayai dibunuh dan dirogol dalam kejadian samun.
MATI...anggota polis membawa mayat Sabturiah yang dipercayai dibunuh dan dirogol dalam kejadian samun.

KAJANG: Seorang gadis bukan saja dibunuh, malah mayatnya dipercayai turut dirogol penyerangnya dalam kejadian bermotifkan samun di rumah mangsa di Taman Taming Jaya Dua, di sini, malam kelmarin.

Mayat Sabturiah Faisal, 19, ditemui terbaring di dalam bilik tidur oleh kakaknya ketika mahu mengejutkan gadis berkenaan untuk berbuka puasa pada jam 7.30 malam.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab berkata, pihaknya menerima panggilan seorang lelaki pada jam 7.47 malam memaklumkan mengenai kejadian itu.

Katanya, siasatan mendapati mangsa dipercayai dibunuh menggunakan objek tumpul serta jerutan. Beberapa kesan lebam ditemui di tangan kanan dan perut serta kesan jerutan di leher.


“Siasatan awal juga mendapati mayat mangsa dipercayai dirogol penyerang yang dikenali mangsa berdasarkan tiada kesan pecah masuk ditemui di rumah flat berkenaan.

Sunday, August 12, 2012

Labah-labah hinap lima hari dalam telinga

Labah-labah hinap lima hari dalam telinga
Menakutkan, labah-labah berkenaan dapat dilihat menerusi rakaman endoskopi yang dimasukkan ke dalam telinga mangsa.

BEIJING - Labah-labah dijadikan sebagai makanan sampingan segelintir masyarakat dunia adalah perkara biasa yang sering dilihat, tetapi pernahkah anda mendengar labah-labah berada di dalam telinga manusia selama lima hari?

Di sebuah perkampungan jauh dari bandar Beijing, China, seorang wanita tidak menyangka telinganya telah dihuni oleh seekor labah-labah kecil sejak lima hari lalu.

Menurut doktor, kes berkenaan bermula apabila wanita malang itu mendapatkan rawatan kegatalan telinga di Hospital Besar Changsha kemudian mereka menemukan haiwan invertebrata pemangsa itu di dalam saluran telinganya.

"Dia amat bernasib baik kerana serangga itu tidak mencakar dinding saluran telinga serta bertelur di dalamnya," kata Dr Liu Sheng yang berjaya mengeluarkan labah-labah itu bersama kumpulan perubatan lain dengan menggunakan larutan salina ke dalam telinga mangsa.

Jelas Liu, mereka tidak dapat menarik keluar serangga itu kerana bimbang ia akan menggigit telinga mangsa.

Saturday, August 11, 2012

10 Kereta Terpantas Di Dunia Pada Tahun 2013

Sekarang sudah pertengahan tahun 2012, mungkin para peminat jentera laju sudah tidak sabar-sabar untuk menunggu tahun hadapan. Oleh itu, satu senarai kereta terpantas pada tahun 2013 sudah dikeluarkan oleh laman Total Car Score. Senarai ini disediakan oleh Karl Brauer, CEO dan ketua editor laman maya tersebut. Senarai ini tidak memasukkan syarikat pembuat kereta yang mempunyai kurang daripada 20 cawangan di seluruh dunia atau menjual kurang daripada 20 model per tahun di seluruh dunia. Berikut adalah senarai kereta terpantas pada tahun 2013. Jom lihat gambar di bawah ini.

Melayukini.net

Pelik! Seekor Burung Mempunyai Dua Kepala Dan Tiga Paruh

Seorang wanita yang dikenali sebagai April Britt telah menjumpai seekor burung yang mempunyai keunikan tersendiri. Burung ini mempunyai bentuk fizikal yang unik iaitu dua kepala dan tiga paruh. Melihat ciptaan Tuhan yang tidak normal bukanlah satu tanda ciptaan Allah itu gagal. Tetapi ia mempunyai keunikan sendiri. . Samalah seperti kejadian yang mana seekor anak burung dengan dua kepala dan tiga paruh telah dijumpai di satu kawasan kediaman yang terletak di Northampton. Ia dijumpai oleh seorang wanita bernama April Britt. Jom lihat gambar di bawah ini.

Britt menyedari kehadiran burung ini apabila ianya sedang berkicau pada dahan pokok di belakang rumahnya dan beliau sempat mengambil beberapa gambar. Setelah beberapa jam kemudian, beliau menemui anak burung ini jatuh ke tanah dan meletakkannya semula di atas pokok namun ianya hilang pada keesokan harinya.

Sebenarnya anak burung ini adalah dari jenis burung Cardinal dan ianya mengalami kecacatan. Sangat sayang sekali, mungkin peluang untuk anak burung ini hidup sangat tipis kerana kecacatan yang dialaminya.


Melayukini.net

Qiam With Me, Kelantan cipta sejarah

Qiam With Me, Kelantan cipta sejarah
Qiam With Me, Kelantan cipta sejarah

KOTA BHARU- Kelantan negeri pertama di negara ini mencipta sejarah mendapat pengiktirafan Malaysia Book Of Record (MBOR) dengan penyertaan terbesar seramai 6,000 rakyat berqiamulai bersama Sultan Muhammad V, malam kelmarin.

Terdahulu dalam majlis bersempena Qiam With Me bersama Sultan Muhammad V yang bersejarah dan julung kali diadakan di Istana Negeri, Kubang Kerian itu, baginda menunaikan solat Isyak dan Tarawih bersama rakyat.

Hadir sama Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Exco Kerajaan Negeri serta Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Pada program tersebut juga Tuanku perkenan menyampaikan zakat RM200 seorang kepada 1,433 asnaf seluruh negeri ini dan pada jam 11 malam, tazkirah diadakan oleh Ustaz Azhar Idrus.

Pegawai MBOR, Zuhairi Mohammad Zain berkata, pengiktirafan itu diberikan kerana program itu mencapai jumlah sasaran dan syarat minimum yang ditetapkan MBOR iaitu minimum 5,000 peserta.

“Program seperti ini pertama kali dianjurkan di negara ini dan Kelantan satu-satunya negeri yang melakukan Qiamulai secara besar-besaran yang membabitkan penyertaan yang ramai,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam.

Zuhairi berkata, penganjuran program seumpama itu dapat mengimarahkan aktiviti keagamaan di negara ini sekali gus menghidupkan semangat untuk berqiamulai.

“Pelbagai rekod bersifat keagamaan dicatat sebelum ini iaitu membaca al-Quran dalam tempoh yang lama iaitu 100 jam, begitu juga agama lain kita akan bagi pengiktirafan sekiranya ingin melakukan aktiviti untuk mencipta rekod,” katanya.

Sementara itu, Bendahari Pertubuhan Kerabat Di Raja Kelantan Al-Muhammadi, Tengku Ibrahim Farihadin Tengku Feissal berkata, program tersebut anjuran Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan, bersama Pertubuhan Kerabat Di Raja Kelantan Al-Muhammadi dan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam.

Beliau berkata, anjuran seperti program sedemikian merupakan satu langkah baik untuk mengeratkan silaturahim antara Kerabat Di Raja Kelantan dengan rakyat setempat.

Cabar Pandelela, peminat tuntut 'janji kerat'

Laman sosial yang menyokong Pandelela.
Laman sosial facebook yang menyokong Pandelela.

[DIKEMAS KINI JAM 4.30 PETANG] SHAH ALAM - Gara-gara pertikai kebolehan penerjun negara, Pandelela Rinong, para peminatnya menuntut seorang pemegang akaun laman sosial Facebook, Johari Pain agar menunaikan janji yang dia sanggup memotong kemaluan jika atlet itu memperoleh pingat dalam acara Sukan Olimpik yang disainginya.

Johari membuat kenyataan itu beberapa jam sebelum Pandelela bersaing dalam peringkat akhir acara 10m Platform Wanita awal pagi tadi (waktu Malaysia) selepas berjaya di separuh akhir.

Pandelela dari Sarawak memperoleh pingat gangsa, sekali gus mencatatkan rekod sebagai atlet wanita pertama membawa pulang pingat.

Johari antara lain menulis: "Gua berani kerat xxxx laa kalau Pandelela menang pingat malam nih.. (saya berani memotong anu kalau Pandalela menang pingat malam ini...)."

Tindakannya itu berhadapan dengan reaksi marah dan tersinggung, yang rata-ratanya menggesa dia memohon maaf.

Johari yang menggunakan akaun Twitter @JohariPain dalam mesej meminta maaf berkata, "saya sudah memohon maaf, tapi tidak pulak orang nak print screen... siap suruh buat permohonan maaf dekat @buletintv3 lagi."

"Sedangkan Nabi boleh ampunkan umat, takkanlah manusia biasa tidak boleh memaafkan orang lain... saya sedihlah," katanya dalam mesej Twitter berikutnya.

Bagaimanapun tinjauan Sinar Harian Online mendapati laman sosial itu telah pun ditutup sejak tengah hari tadi.

Pemegang akaun itu juga telah memohon maaf atas keterlanjuran.

Laman Facebook yang dibuka untuk menyokong Pandelela menyebut, "Johari sudah meminta maaf atas tindakkannya mengeluarkan status berbaur lucah terhadap atlet Malaysia."

Ini merupakan kes kontroversi kedua melibatkan kejayaan dan prestasi atlet negara mengutip pingat dalam Sukan Olimpik 2012 di London.

Sabtu lalu, seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) mempertikaikan Datuk Lee Chong Wei selepas beliau gagal memperoleh pingat emas dalam acara badminton.

Pemantauan ke atas laman sosial Facebook dan Twitter mendapati mereka menuntut Johari, yang menggunakan nama Johari Yahiko dan alaun @JohariPain, agar menunaikan janji kerana Pandelela berjaya memperoleh pingat gangsa kira-kira jam 3 pagi tadi.

Ketua Pemuda Barisan Nasional dan Umno, Khairy Jamaluddin berkata, "orang yang paling benci tema 'Janji ditepati' adalah brader yang kata nak potong kemaluannya jika Pandelela menang pingat Olimpik. Oh mai."

Seorang peminat Pandelela, Putera Miza berkata: "Kesian Johari Pain, kena kerat kali kedua, kah kah kah. Siapa suruh cakap macam tu, kan dah terkena. Apa lagi kita potong potong potong."

Insan Kerdil pula berkata: "Inilah orang kata terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya."

Afiq Maolenin berkata: "Johari Pain juga dikenali sebagai Yahiko Akatsuki. Hahahaha! dari orang Kelantan jadi orang Jepun sesat pulak."

Sementara itu, terdapat beberapa akaun yang didaftarkan atas nama "Johari Pain Mohon Kerat", "Johari Pain dah potong ke belum", "Johari Pain ku tunggu janji mu", "Janji Johari Pain Janji Dikerat." telah mendapat jumlah pengikut yang ramai semenjak Johari mengeluarkan kenyataan "janji kerat" di laman sosial Facebooknya.

Seorang lagi peminat Khairulnnisa, menyatakan di Twitter "bila dah gelabah dan-dan buat statement 'sedangkan Nabi ampunkan umat', ada akal tak nak guna sebelum buat statementpotong penis.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membuat status yang memuji kemenangan penerjun negara itu melalui laman sosial Facebooknya.

Dalam pada itu, dipetik Bernama, Pandelela berkata kejayaannya di Sukan Olimpik London semalam akan memberi inspirasi kepada anak muda negara menceburi sukan tersebut.

Beliau berkata kejayaan itu juga bukan sahaja kepada dirinya dan rakan sepasukan tetapi juga kepada seluruh rakyat Malaysia.

"Kejayaan ini merupakan berita gembira kepada skuad terjun sebab kami tidak pernah menyumbangkan pingat kepada Malaysia di peringkat Olimpik," kata anak kelahiran Sarawak berusia 19 tahun itu selepas acara itu di Pusat Akuatik, London.

Kembar siam bintangi rancangan realiti TV

Kembar siam bintangi rancangan realiti TV
Abigail (kiri) dan Brittany memiliki ikatan luar biasa sehingga mereka ditawarkan membintangi rancangan realiti TV.

WASHINGTON - Doktor mengesahkan pasangan kembar siam perempuan yang dilahirkan 22 tahun lalu di Minnesota, Amerika Syarikat (AS) hanya mampu hidup kurang dari dua hari.

Namun, Abigail dan Brittany Hensel menyangkal andaian itu, apabila kedua-duanya masih hidup sehingga ke hari ini.

Pasangan kembar yang berkongsi badan tetapi mempunyai jantung, paru-paru dan kepala berasingan menarik perhatian sebuah stesen televisyen apabila ditawar menjadi pelakon utama sebuah rancangan realiti.

Program itu memaparkan situasi selepas bergelar graduan Universiti Bethel Minnesota, mencari pekerjaan dan mengembara merentasi Eropah bersama rakan-rakan.

Kek ular untuk hari jadi anak

CLAUDIA meniup lilin pada kek ularnya. Gambar kecil (atas), kek ular yang yang sudah dipotong.
CLAUDIA meniup lilin pada kek ularnya. Gambar kecil (atas), kek ular yang yang sudah dipotong.

CCTV rakam hantu budak

RAKAMAN kamera menunjukkan satu bentuk ganjil melompat di atas kereta.
RAKAMAN kamera menunjukkan satu bentuk ganjil melompat di atas kereta.

LONDON : Sepasang suami isteri di Clifton yang memasang kamera litar tertutup (CCTV) untuk menangkap penceroboh terkejut apabila ia merakam apa yang mereka percaya hantu kanak-kanak melompat di atas kereta mereka.

Lisa Rigley, 44, dan suami, Phil, 51, memasang kamera itu di luar kediaman mereka selepas berlaku beberapa pencerobohan terhadap kereta mereka.


Tetapi selepas menyaksikan rakaman itu mereka melihat bentuk ganjil terbang ke jalan masuk ke rumah mereka dan memanjat kereta itu.

Ia kemudian hilang sebelum muncul semula di seberang jalan.


Lisa, ibu dua anak itu berkata: “Saya sungguh terkejut. Saya melihat rakaman itu dan ia adalah imej seorang kanak-kanak yang berusia empat atau lima tahun.


‘Seorang jiran datang dan bertanya sama ada kami boleh melihat rakaman itu kerana dia kehilangan beberapa barang di depan lamannya.

“Kami melihat rakaman itu untuk melihat kemungkinan ada orang melintasi pintu pagar kami ketika kejadian curi itu dan nampak hantu itu melompat di atas kereta kami.


“Ia sungguh menyeramkan. Ia kelihatan seperti Casper the Friendly Ghost tetapi ia melompat-lompat di atas kereta kami. Ia sudah pasti hantu.” Suaminya berkata: “Saya tidak percaya pada hantu tetapi rakaman itu sungguh ganjil.” - DM

Sunday, August 5, 2012

Rahsia ‘emas’ China

PERIT... antara wajah atlet kecil China menahan kesakitan.
PERIT... antara wajah atlet kecil China menahan kesakitan.

KESAKITAN jelas terpancar pada wajahnya, seorang kanak-kanak yang menjalani latihan untuk meraih kegemilangan Olimpik, ketika jurulatih gimnastiknya berdiri di atas kakinya.

Gambar kartun roket angkasa dan angkasawan haiwan pada bajunya menjadi bukti bahawa usia kanak-kanak perempuan itu masih rendah ketika dia menjalani latihan keras seperti atlet dewasa di Barat.


Gimnasium Nanning antara begitu banyak kem latihan di China - tempat ibu bapa menghantar anak mereka belajar untuk menjadi juara - yang tidak bertolak ansur terhadap pelatih.

  • Foto

    PERIT... antara wajah atlet kecil China menahan kesakitan.

  • Foto

    PERIT... antara wajah atlet kecil China menahan kesakitan.

  • Foto

    PERIT... antara wajah atlet kecil China menahan kesakitan.

  • Foto

    LASAK... sebahagian rutin latihan yang dilalui.

  • Foto

    LASAK... sebahagian rutin latihan yang dilalui.

Meskipun teknik latihan dilihat melampau pada kaca mata Barat, ia menjelaskan secara mendalam mengapa atlet China di Olimpik London 2012 kelihatan begitu senang meraih kejayaan.


Bintang gimnastik memang diketahui memulakan karier mereka sejak usia terlalu muda dan kumpulan kanak-kanak ini tidak dikecualikan untuk bersaing dalam rutin palang, gelang roman dan senaman lantai.


Pelatih lelaki dan perempuan yang kelihatan berusia tidak lebih daripada lima atau enam tahun diwajibkan melakukan senaman itu sepanjang sesi latihan yang memerlukan penggunaan fizikal yang teruk.

Kanak-kanak di sekolah latihan yang sama itu berharap untuk mengikuti jejak perenang sensasi berusia 16 tahun, Ye Shewin yang mencatat rekod baru, minggu lalu.


Hanya Januari lalu, gambar yang mengganggu perasaan dimuatnaikkan ke dalam Internet, menunjukkan kanak-kanak China menangis kesakitan ketika menjalani latihan.

Supaya mereka tidak lupa mengapa mereka berada di situ, perkataan ‘EMAS’ ditulis dengan besar dan dilekatkan pada dinding gimnasium, akan mengingatkan mereka.


Pelatih sentiasa ditanam dengan semangat bahawa misi dalam hidup mereka ialah untuk mengalahkan atlet Amerika dan semua peserta lain untuk menduduki tempat teratas podium.


Dan memenangi pingat emas Olimpik sudah pasti menjadi saat paling bahagia dan teruja bagi setiap atlet.


Namun, bagi penerjun China, Wu Minxia, memperoleh pingat emas ketiga di Pusat Akuatik di timur London minggu lalu disusuli dengan berita yang mengejut dan menyedihkan.


Sejurus selepas mencatatkan kejayaan dalam acara terjun seirama papan anjal tiga meter yang menjadikannya legenda dalam acara sukan yang disertainya, keluarga atlet berusia 26 tahun itu berkata, tiba masanya untuk mendedahkan rahsia keluarganya yang memilukan dan selama ini dirahsiakan.


Mereka mengaku kepada atlet berkenaan bahawa datuk dan neneknya sudah meninggal dunia, lebih setahun lalu. Mereka sengaja merahsiakan hal itu.


Keluarga Wu juga mendedahkan, ibunya bertarung dengan penyakit barah payu dara sejak bertahun-tahun lalu, sesuatu yang tidak diketahui oleh Wu.


Alasannya sangat jelas: Mereka mahu atlet itu menang dengan apa cara sekalipun dan tidak mahu hal keluarga mengganggu karier sukannya.


Wu yang bersama-sama rakan sepasukan, He Zi, sebelum ini memenangi pingat emas terjun seirama di Olimpik Athens dan Beijing, menjadi pilihan untuk memenangi pingat emas dalam acara itu dan mereka berjaya membawa China meraih semua pingat emas acara berkenaan dalam pertandingan Olimpik dan dunia.


Dia begitu tertekan untuk mencatatkan kejayaan, begitu juga dengan keluarganya.


Bapanya, Wu Yuming berkata: “Kami tidak kesal merahsiakan masalah keluarga daripadanya.” Wu mula terbabit dalam sukan terjun sejak berusia enam tahun dan meninggalkan rumah pada usia 16 tahun untuk menetap dan menjalani latihan di institut latihan akuatik yang dikendali kerajaan.


Dia adalah bintang paling cemerlang dalam acara diceburinya dan untuk mencipta kegemilangan, ada harga terpaksa dibayar dalam kehidupan peribadinya.


“Kami sekian lama menerima hakikat bahawa dia bukan milik kami secara mutlak. Malah, saya tidak berani membayangkan sesuatu seperti menghabiskan masanya bersantai bersama keluarga,” kata Wu Yuming dalam wawancara dengan akhbar Shanghai Morning Post.


Ibu Wu mempertahankan keputusannya dengan berkata, dia mengambil keputusan untuk menunggu hingga pulih daripada penyakit barah payu dara sebelum memberitahu anaknya mengenai keadaannya.


Pengakuan berkenaan mencetuskan perbahasan di China berhubung mentaliti ‘menang dengan apa cara sekalipun’ apabila ia berkait dengan Olimpik.


Usaha mencapai kejayaan menjadi matlamat utama program sukan yang disokong kerajaan sejak dua dekad lalu.


Dasar kerajaan yang mengucapkan tahniah menerusi akhbar milik kerajaan kepada pemenang pingat emas saja, tidak kepada mereka yang meraih pingat perak atau gangsa, kini memakan diri.


Pendedahan mengenai Wu menyusuli kritikan hebat daripada akhbar tempatan apabila seorang pengangkat berat berusia 17 tahun gagal memenangi pingat.

Dibelasah kerana curi besi

5 Ogos 2012
Dibelasah kerana curi besi
Anggota polis memeriksa lelaki berkenaan yang cedera teruk dibelasah.

KRUBONG - Tindakan seorang lelaki menyertai dua rakannya dalam kegiatan mencuri besi di sebuah kawasan perindustrian di Krubong, semalam membawa padah apabila dia tertangkap.

Lebih malang, lelaki berusia 30 tahun itu yang dikatakan baru kali pertama menyertai 'projek' rakannya itu dibelasah beberapa pekerja kawasan berkenaan selepas dari terjatuh dari motosikal.

Difahamkan, motosikal yang digunakan lelaki berkenaan juga dipercayai dicuri.

Dalam kejadian kira-kira 10.45 pagi itu, lelaki berkenaan dicekup beberapa pekerja di kawasan simpanan besi dan batu konkrit milik sebuah syarikat tempatan.

Penyelia stor syarikat terbabit, Danial Chi, 35, berkata, ketika dicekup, ketiga-tiga pencuri berkenaan menaiki dua motosikal sedang mengambil besi untuk dibawa keluar dari kawasan berkenaan yang terletak bersebelahan jirat Cina.

“Pekerja saya terserempak dengan mereka lalu menyergah suspek yang ketika itu hendak keluar dari pagar.

Salah seorang daripada mereka terkejut dan terjatuh dari motosikal, sebelum dia dibelasah sehingga patah kaki kanan,” katanya.

Manakala, katanya, dua lagi suspek berjaya melarikan diri.

Menurut Danial, besi yang masih boleh digunakan dan disimpan di kawasan itu sering hilang, namun pihaknya belum pernah dapat menangkap pencuri sehinggalah kejadian semalam.

Sementara itu, ketika ditemui Sinar Harian, lelaki malang terbabit berkata, dia melakukan kerja berkenaan untuk menambah pendapatan.

Dia yang sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak kini menetap di Batu Berendam dan bekerja sebagai pembantu di sebuah bengkel kereta milik abangnya.

Pemeriksaan polis terhadap beg yang berada pada motosikal itu turut menemui peralatan termasuk parang dipercayai untuk melakukan kegiatan jenayah.

Suspek dibawa ke Hospital Melaka untuk rawatan lanjut. Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehhudin Abd Rahman mengesahkan kejadian.

Komplot 3 beruk 'culik' bayi tuan rumah gagal

1 Ogos 2012
Anggota JPAM meninjau bahagian atas siling rumah mangsa.
Anggota JPAM meninjau bahagian atas siling rumah mangsa.
Esah bersama Waqil Wafi yang terselamat dalam cubaan dilarikan beruk liar.
Esah bersama Waqil Wafi yang terselamat dalam cubaan dilarikan beruk liar.
Anggota Perhilitan dan JPAM mengawasi persekitaran rumah Esah.
Anggota Perhilitan dan JPAM mengawasi persekitaran rumah Esah.

ALOR GAJAH - Tujuh bulan diberi tumpang siling sebuah rumah di Lorong Datuk Megat Alam Melintang, Taboh Naning, di sini, tiga beruk bukan sahaja tidak 'mengenang budi' malah sebaliknya cuba 'menculik' dan melarikan bayi tuan rumah.

Mujurlah dalam kejadian kira-kira jam 9.30 pagi semalam, bayi itu, Waqil Wafi Sahrul Sayuti yang berusia tujuh bulan, berjaya diselamatkan neneknya, Esah Salim, 63.

Menceritakan semula kejadian itu, Esah berkata, dia dikejutkan dengan bunyi lampu pecah tatkala menjaga Waqil Wafi yang sedang tidur dalam buaian.

"Saya terkejut apabila tiba-tiba mendapati serpihan kaca lampu yang pecah itu jatuh dan nyaris terkena cucu saya," katanya.

Ketika itu, hanya mereka berdua di rumah. Anak Esah, Sahrul Sayuti Zainal, 34, keluar bekerja di Rembia manakala menantunya, Norazila Norsobrani, 33, mengajar di Sekolah Kebangsaan Cherana Putih.

Pada masa yang sama, kata Esah, dia mendengar bunyi hentakan yang sangat kuat dan bertalu-talu pada siling rumahnya.

"Ia benar-benar menakutkan. Sudahlah kaca lampu yang jatuh dan mengenai buaian cucu saya menyebabkan ia jatuh berderai di lantai membuatkan saya terkejut," katanya.

Rasa cemas Esah semakin kuat apabila mendapati siling rumahnya merekah dan kemudian pecah.

"Ketika itulah saya lihat tangan binatang itu cuba mencapai cucu saya yang masih dalam buaian," katanya yang masih lagi cemas dengan kejadian itu ketika ditemui Sinar Harian, semalam.

Seakan berebut, Esah terus mencapai cucunya dan kemudian berlari sekuat hati keluar dari rumah. Tujuannya adalah ke rumah kakaknya, Jariah, 65, yang tinggal bersebelahan.

“Kami hubungi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) untuk mendapatkan bantuan. Mujurlah cucu saya selamat. Saya tak dapat bayangkan jika dia dilarikan beruk liar itu,” katanya.

Esah berkata, tiga beruk berkenaan telah menghuni bahagian siling rumahnya sejak tujuh bulan lalu tetapi semakin mengganas sejak kebelakangan ini sehingga menimbulkan kebimbangannya sekeluarga.


Selongkar rumah pusaka

“Pelbagai cara saya lakukan bagi memastikan rumah tidak diganggu beruk tetapi semuanya tidak berhasil.

"Kemuncaknya adalah hari ini (semalam) apabila siling di bahagian ruang tamu dan bilik pecah dikerjakan binatang itu," katanya.

Esah yang menetap di kawasan berkenaan sejak lebih setahun lalu berkata, binatang itu turut memasuki rumah pusaka ibunya yang terletak kira-kira 50 meter dari rumahnya.

"Binatang itu selongkar semua barang dalam rumah hingga bersepah. Setiap hari kami diganggu sehingga mahu keluar rumah pun jadi bimbang kerana risau diterkam. Bayangkan, saiznya sahaja sudah menggerunkan kerana sebesar kanak-kanak berusia 6 tahun.

"Kumpulan beruk itu berkeliaran di depan rumah hampir setiap hari,” katanya.


Lari ke hutan

Sementara itu, Ketua Operasi JPAM Alor Gajah, Mohd Rizuan Rahmat berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira jam 9.35 pagi.

Seramai tujuh anggota JPAM dan dua anggota Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) bergegas ke lokasi kejadian bagi menangkap haiwan berkenaan.

“Bagaimanapun, apabila kami tiba di tempat kejadian, tiada lagi bunyi hentakan kedengaran dan saya segera menghubungi Jabatan Perhilitan Melaka untuk membantu menangkap beruk terbabit jika ia masih berada di siling rumah berkenaan.

“Namun kumpulan beruk liar itu dipercayai sudah melarikan diri ke hutan dan kami akan sentiasa memantau dari semasa ke semasa bagi memastikan ia tidak mencederakan dan mengganggu penduduk di kawasan berkenaan,” katanya.

Tahanan mati ditembak cuba serang polis

3 Ogos 2012
Tahanan mati ditembak cuba serang polis
Dua anggota polis melihat mayat seorang tahanan polis yang meloloskan diri dari Kompleks Mahkamah Selayang mati ditembak ketika cuba menyerang seorang anggota polis di loji air.

GOMBAK - Seorang tahanan polis yang meloloskan diri dari Kompleks Mahkamah Selayang mati ditembak ketika cuba menyerang seorang anggota polis di loji air Puncak Templer dekat sini hari ini.

Dalam kejadian pukul 3.30 petang itu, suspek berumur 26 tahun dipercayai melonggarkan gari di tangannya ketika pergi ke tandas selepas polis berjaya mendapatkan lanjutan tahanan reman ke atasnya selama enam hari.

Ketua Polis Daerah Gombak, ACP Abdul Rahim Abdullah berkata suspek meloloskan diri ketika sedang menaiki lori polis pada pukul 11.30 pagi ketika dia hendak dibawa ke lokap tahanan.

"Suspek telah melarikan diri melalui jalan belakang di kompleks mahkamah dan telah bersembunyi di bangunan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) bersebelahan kompleks mahkamah serta sempat menukar pakaian lokap kepada pakaian kontraktor Syabas di stor.

"Suspek turut mengambil sebilah parang panjang sebelum melarikan diri ke loji air Puncak Templer," katanya kepada ketika dihubungi.

Beliau berkata polis telah menjalankan Ops Tutup untuk mengesan suspek selepas suspek melepaskan diri sebelum seorang anggota polis terserempak dengan suspek di loji air Puncak Templer.

"Suspek yang panik telah bertindak ganas dengan cuba menyerang anggota polis berkenaan dengan parang dan polis terpaksa mempertahankan diri dengan melepaskan tiga das tembakan," katanya.

Abd Rahim berkata suspek yang terkena tiga das tembakan di perut mati di tempat kejadian.

Katanya mayat suspek yang sebelum ini aktif terlibat dalam beberapa kes samun berkawan dan curi kereta di sekitar Rawang dan Kepong dihantar ke Hospital Selayang untuk bedah siasat. - Bernama

Pesawat 'diserang' Lebah

5 Ogos 2012
Pesawat 'diserang'
Beribu lebah mengerumuni sayap pesawat Delta.

PENNSYLVANIA - Penerbangan pesawat Delta dari Pittsburgh ke New York terpaksa ditangguh 20 minit akibat dikerumuni beribu-ribu lebah di atas sayap pesawat tersebut.

Jurucakap Lapangan Terbang Antarabangsa Pittsburgh berkata, penjaga lebah profesional terpaksa dipanggil untuk menyuraikan spesies terbabit tanpa membunuhnya.

Sementara itu, penjaga lebah profesional, Stephen Repasky berkata, beribu-ribu lebah itu tidak boleh dibunuh kerana ia adalah spesies terlindung di bawah undang-undang.

Beliau berkata, ini adalah kejadian keempat sepanjang tahun ini dan dipercayai terdapat koloni lebah di sekitar kawasan itu.

Pada kejadian tersebut, beberapa penumpang mengambil kesempatan merakam gambar spesies itu, yang dilihat sebagai suatu keajaiban yang menakjubkan.

Friday, August 3, 2012

Jom Tukar-tukar blog

Jom Tukar-tukar blog---sila tinggalkan link blog anda diruangan komen :)

'Tolong jaga anak saya baik-baik', pesan Siti sebelum maut bersama suami

2 Ogos 2012
Siti Noor Edayu dan suaminya
Kemalangan yang meragut nyawa Siti Noor Edayu dan suaminya semalam.
Siti Noor Edayu dan suaminya
Kemalangan yang meragut nyawa Siti Noor Edayu dan suaminya semalam.

KUALA LUMPUR - “Tolong jaga anak saya baik-baik,” itulah pesanan terakhir Allahyarham Siti Noor Edayu Roslan, 26, kepada penjaga anaknya sebelum dia bersama suaminya, Mohd Hafeeze Mohd Hanafi, 30, maut dalam kemalangan di Jalan 15/56 AU3, Keramat, di sini, pagi semalam.

Bapa Allahyarham Siti Noor Edayu, Pegawai Penyiasat Trafik Kuala Lumpur, Sarjan Roslan Jalil, berkata dia tidak menyangka itu adalah kata-kata terakhir anaknya setelah dimaklumkan oleh penjaga cucunya.

Menurutnya, ia adalah sesuatu yang di luar jangkaan kerana mereka semua menanti kelahiran anggota keluarga baru.

“Kali terakhir kami sekeluarga berbuka puasa bersama pada Isnin lalu, Allahyarham ada memberi sejumlah wang untuk diadakan majlis kenduri pada hari raya Aidilfitri,” katanya.

Pasangan itu meninggalkan seorang anak lelaki, Mohd Hanif Hafeeze berusia dua tahun.

Dalam kejadian pada jam 7 pagi itu, Hafeeze bersama Edayu Roslan yang hamil tujuh bulan, baru menghantar anak sulungnya di rumah pengasuh.

Hafeeze, seorang anggota tentera yang bertugas di Bahagian Gaji, Kementerian Pertahanan di sini dalam perjalanan menghantar Edayu yang berkhidmat sebagai kerani di sebuah syarikat di Cheras.

Kedua-dua mangsa menunggang motosikal jenis Yamaha Lagenda Z, dirempuh dari belakang oleh sebuah bas semasa berhenti di satu persimpangan lampu isyarat.

Pegawai Turus Siasatan dan Perundangan Trafik Kuala Lumpur, DSP Abdullah Roning, berkata mangsa dirempuh bas yang datang dari arah Flat Polis Cempaka menghala ke Taman Setiawangsa.

“Kejadian itu dipercayai berlaku ekoran kegagalan pemandu bas mengawal kenderaannya ketika menuruni bukit lalu melanggar mangsa yang sedang berhenti di belakang sebuah bas sekolah yang lain di persimpangan itu,” katanya.

Menurutnya, pelanggaran itu menyebabkan pasangan itu tersepit di antara dua bas. Hafeeze maut di tempat kejadian manakala isterinya meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.

“Kita masih menyiasat kejadian tersebut. Ia berkemungkinan berpunca daripada kegagalan sistem brek bas terbabit,” katanya.

Beliau berkata, mayat mereka dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk dibedah siasat.

Sementara itu, saksi Saiful Azhar Ismail berkata, kemalangan tragis itu berpunca daripada bas yang dipandu laju ketika menuruni bukit yang curam sehingga gagal dikawal dan bergesel dengan sebuah kenderaan sebelum merempuh sebuah motosikal.

Menurutnya, dia dalam perjalanan ke tempat kerja melihat bas sekolah yang menuruni bukit dengan laju cuba mengelak sebuah kereta yang diletakkan di tepi jalan sebelum merempuh pasangan itu.

“Sebelum melanggar motosikal itu, saya nampak bas tersebut cuba mengelak kereta jenis Mercedes, lalu merempuh motosikal yang dinaiki mangsa di hadapannya, menyebabkan mereka tersepit di antara dua bas,” katanya.

Menurutnya, kemalangan maut itu melibatkan sekurang-kurangnya sembilan kenderaan iaitu dua bas, lima kereta dan dua motosikal.

Ajaran Pak Habib terpesong, anggap al-Quran kitab lama

3 Ogos 2012
Kegiatan ajaran Pak Habib yang terletak di atas tanah seluas kira-kira 1.2 hektar.
Kegiatan ajaran Pak Habib yang terletak di atas tanah seluas kira-kira 1.2 hektar.

RAWANG - Nabi Muhammad SAW dianggap tuhan, al-Quran hanya sebuah salinan buku lama, solat hanya perlu pada hari Khamis dan tidak perlu berpuasa di bulan Ramadan adalah antara amalan yang jelas terpesong dilakukan sekumpulan pengikut ajaran Pak Habib yang bergiat aktif sejak beberapa tahun di Bandar Country Homes (BCH) di sini.

Demikian maklumat yang didedahkan seorang individu yang hampir terikut dengan ajaran sesat itu.

Dia yang hanya mahu dikenali sebagai Zaidi, 42, berkata, pengikut Pak Habib menganggap Nabi Muhammad yang layak dijadikan tuhan kerana dalam Islam ada menyebut ‘barang siapa memuji ke atas Muhammad maka darjat mereka diangkat’.

“Terlalu banyak yang terpesong dan menyesatkan dalam amalan Pak Habib. Mereka menganggap Khamis menjadi penghulu bagi segala hari sebab itu pada setiap Khamis malam Jumaat pengikutnya dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak akan berhimpun melakukan pemujaan.

“Yang peliknya, pada hari tersebut mereka akan sama-sama bermain muzik yang disifatkan wajib,” katanya.

Menurut Zaidi, amalan Pak Habib juga menghalalkan arak kerana bagi mereka minuman itu menyihatkan badan.

“Minum sedikit (arak) jatuh haram, tapi jika minum banyak menyihatkan badan (halal),” katanya.

Zaidi berkata, pengikut ajaran itu juga menolak kandungan al-Quran kerana disifatkan hanya sebuah buku biasa yang mengandungi tulisan jawi serta disalin dan dicetak kemas.

Menurutnya, Ramadan bukanlah satu bulan rahmat bagi mereka kerana bagi pengikut Pak Habib puasa bukan satu kewajipan.

Katanya, kegiatan tersebut bergerak aktif sejak berkurun lama berdasarkan pengikutnya yang lahir daripada generasi awal Pak Habib sehingga ke hari ini.

“Malah, kesemua pengikut ajaran itu mempunyai salah silah atau susur galur keluarga atau bersaudara.

“Pengikutnya adalah golongan profesional seperti doktor, jurutera, pasukan keselamatan, pensyarah dan sebagainya, termasuk seorang di barisan pimpinan tertinggi sebuah parti politik” katanya.

Katanya, ajaran itu berpusat di BCH di atas tanah seluas kira-kira 1.2 hektar, di sebalik kawasan perindustrian dan terletak kira-kira 5 kilometer dari jalan utama.

Jelasnya, pusat tersebut dipercayai pernah dikunjungi pihak berkuasa dan terdapat notis penutupan diletakkan pada pintu utama pusat itu.

Bagaimanapun, setelah lebih dua tahun notis dikeluarkan kegiatan itu masih bergiat aktif.

Justeru, dia berharap pihak berwajib mengambil tindakan sewajarnya.

Pembantu rumah dakwa dirogol majikan

3 Ogos 2012
Pembantu rumah dakwa dirogol majikan
Pembantu rumah dakwa dirogol majikan
Mangsa membuat laporan polis mendakwa dirogol majikannya

KULIM - Seorang pembantu rumah warga Indonesia berusia 28 tahun membuat laporan polis di Balai Polis Kulim kira-kira jam 2.30 pagi kelmarin setelah mengadu dirogol oleh majikannya.

Mangsa yang datang ke Malaysia pada 15 Mei lalu dijanjikan gaji bulanan RM500 sebulan bagaimanapun tidak menerima sebarang bayaran sehingga hari ini.

Menurut mangsa, sepanjang tinggal bersama majikannya, dia telah dirogol sebanyak tiga kali dan kejadian berlaku ketika isteri suspek dan anaknya yang sudah bersekolah tiada di rumah.

“Kejadian berlaku pada Ahad, ketika itu isteri dan anaknya tiada di rumah. Isterinya bekerja sebagai seorang guru sekolah manakala anaknya bersekolah dalam tingkatan empat. Apabila kedua-dua mereka keluar dari rumah, hanya tinggal saya dan suspek sahaja di rumah.

"Suspek kemudian menghampiri saya dan memuji saya cantik sebelum bertindak agresif terhadap saya. Suspek meminta saya melayani kehendak seksnya tetapi saya enggan berbuat demikian. Suspek naik berang dan mengugut untuk membunuh saya sekiranya tidak mahu melayani kemahuan seksnya,” katanya.

Mangsa berkata, kali terakhir dia dirogol dua minggu lalu. Bagaimanapun Ahad lalu suspek sekali lagi cuba merogolnya tetapi dia memaklumkan kepada suspek kesan luka yang terdapat pada kemaluannya masih belum sembuh dan sakit.

Katanya, perlakuan itu berlaku beberapa kali sehingga dia mengambil keputusan untuk melarikan diri dari rumah majikannya dan meminta bantuan dari jiran berhampiran sebelum dibawa ke balai polis untuk membuat laporan.

Sementara itu. Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Ghuzlan Saleh berkata, suspek sudah ditahan dan akan disiasat di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.

Menurutnya, polis masih menjalankan siasatan terhadap laporan dibuat mangsa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...