Monday, January 21, 2013

Tutorial cara nak tukar blogspot ke .MY

Ni sambungan tutorial cara nak tukar blogspot ke .MY macam blog cikgu moka la
www.cikgumoka.my
copy dari cikgu jazlan 
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua (f) 
( xjawab dosa ;P ) 
CARA DAPATKAN FREE DOMAIN --> " FREE .MY DOMAIN
dah dapat 2 emel drp domreg ( seperti gambar dibawah ) ? walaupun status "DNS Management " masih pending . Sila teruskan dengan step2 dibawah . 
2 emel daripada domreg yg berisi Code Mynic
Kalau dah dapat Alhamdulillah la, kalau belum .. tunggu la ye sampai dapat ;-(
Entry ni saya buat khas Tutorial tukar domain dari .blogspot ----> .my  . Tutorial ini agak Pening sedikit . :o harap anda FOKUS dan ikut 1 persatu tutorial yg ditunjukkan . jika ada masalah memahaminya. sila nyatakan di comment ok.  Tutorial ini untuk blogspot sahaja. (b) .
:) Kita Mulakan dengan Bismillahirohmanirrahim :)
LIKE DULU
1. Dashboard --> Setting ( seperti gambar dibawah )

2. Tekan pada Basic , scrool bawah sikit ... jumpa x Publishing ? tekan pada "  switch to advanced setting "
3. Pastikan Anda letak name domain anda dahulu  "www.namadomainanda.my" . Sebab kena letak www.___.my untuk generate custom CNAME untuk korang letakkan dalam DNS setting Anda . Tekan SAVE
4. Ada ERROR kan ? ya memang ERROR akan keluar . sbb anda belum setting DNS lagi..  tujuan error n adalah untuk kita ambil DNS yang deberikan pada Name , label , host ( perasan x ? ) . Kita biarkan dlu 
5. Bukak Tab baru . kemudian pergi ke website AsiaHost  , kemudian Login acc anda sebagaimana yg telah Register sebelum ini .

6. Tekan Pada Domains --- > My domains (o)
7. Tekan Pada DNS

8.  Pilih Blogspot
9.  Kembali ke My domain. Tekan DNS   (c) . Kita akan menuju ke step yg susah siket lepas ni 
10. Ok , scrool bawah siket. anda akan jumpa petak macam ni kan ? apa yang perlu di isi ialah ( Rujuk step 11 )

11. Ok . petak di step 10. Perlu diisi dengan no. 1 dan no. 2 ( rujuk gambar dibawah ) 

lain blog lain codenya ok  :-?
No. 1 : Fill in letak : www  | Type :  CNAME | Content : ghs.google.com | TTL : 86400 | Prio : O  | SAVE
No. 2 : Fill in letak : nz8........  | Type :  CNAME Content : gv........ .  |  TTL : 86400 | Prio :  SAVE

12. Berbalik kepada asal. Dashboard --> Setting ( seperti gambar dibawah )


13. Tekan pada Basic , scrool bawah sikit ... jumpa x Publishing ? tekan pada "  switch to advanced setting "
14. masukkan nama domain anda 
15.  Yes! anda dah berjaya!  x-)
Jikalau Anda letak domain dan save. tapi ,tak jadi jugak, mungkin ade yang korang buat salah atau Google belom recognize lagi setting DNS ngan IP Address. ( jawapannya kena tunggu la 2 3 jam ye ) 
16.  Lepas dah jadi, pegi ke setting domain tadi > Edit > Tick redirect korang.my ke www.namadomainanda.my

17. Tahniah 

---------------------------------------------------(h)--------------------------------------------------
YANG MENGALAMI MASALAH ERROR BOLEH CUBA NI

SILA LOGIN ACC ANDA DI MYNIC ( CHECK 2 EMEL YANG DIBERIKAN )

1.  Login sini -- > SINI LAAA
2. Ikut Ajer gambar dibawah

Ada x nama domain anda ? kalau ad ok.. ttp dan try balikdari step awal hingga la save domain. semoga berjaya, Cuba dan Terus Mencuba. ada masalah boleh nytakan
---------------------------------------------------(h)--------------------------------------------------

Reaksi Anda:

2 Komen:

salam 1 malaysia...cikgu tolong buatkan untuk saya blh x? sy dah cube tp susah sgt xmnjdi..

salam 1 malaysia...cikgu tolong buatkan untuk saya blh x? sy dah cube tp susah sgt xmnjdi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...