Tuesday, October 8, 2013

Antara kerjaya dan keluarga

Alhamdulillah syukur pada Allah, kerana CM dipostingkan sama tempat dengan wife CM. Posting hari ini berkenaan tentang kerjaya dan keluarga. Agak sedih bila tengok kawan2 yang berjauhan dengan family apabila dipostingkan agak jauh dari pasangan masing2.  Ada kawan CM yang dipostingkan di Sarawak dah beberapa kali dah mohon untuk ditukarkan ke negeri dimana isterinya dipostingkan. Agak malang sekali apabila permohonannya ditolak. Walau bagaimanapun, CM bangga dengan dia kerana dia tidak berputus asa untuk memohon pertukaran ke negeri isterinya di postingkan iaitu di Negeri Sembilan. Semoga permohonannya kali ini berjaya demi kepentingan keluarga. Satu lagi, berita gembira apabila kawan CM berjaya tinggal bersama keluarganya setelah 4 tahun memohon pertukaran dalam negeri Selangor. Walaupun permohonannya tidak berjaya, namun permohonan isterinya berjaya tinggal berhampiran dengannya. Isterinya seorang nurse. CM tumpang gembira apabila mereka dapat tinggal bersama-sama dah. Yang paling sedih CM dengar cerita ada sorang kawan ni, sanggup tinggal berjauhan dengan isteri. Tak pernah pun CM dengar dia memohon pertukaran walaupun dah lebih 5 tahun dah bekerja. Sorang di hujung negeri dan sorang lagi di tengah 2 negeri. Sedangkan anak tengah membesar dan perlukan kasih sayang daripada seorang ibu dan bapa. Tetapi CM tengok dia biasa jer, xde pun kesungguhan nak tinggal bersama keluarganya. Walaupun sayang tempat kerja atau negerinya sekali pun, perlu dia berkorban untuk keluarganya. Sampai bilakan nak hidup 'membujang' dan enjoy jer. Kalau CM, dah lama akan berusaha untuk tinggal bersama keluarga demi anak. Apa2 pun keluarga perlu didahulukan demi masa depan yang terjamin. Nak gelak pun ada apabila dengar cerita dia. Hahaha. Apa motif dia tak nak pindah pun CM tak tahu. Dengar cerita kawan saya tu ada 'cable', tapi x tahu la betul ke tidak. Semoga kawan saya tu bahagia hidup macam tu. Kesimpulan yang CM dapat simpulkan ialah, antara kerjaya dan keluarga,  kita perlu pilih keluarga melebihi segalanya :). Jangan la enjoy dan seronok sangat sampai keluarga terabai, perlu la pengorbanan sebagai seorang suami. 

Reaksi Anda:

0 Komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...